Druholigový mužský tým se ještě tvoří, ale jak říká první muž karvinské košíkové a starosta Sokola Roman Hamrus, vypadá to nadějně. „Pokusíme se o konsolidaci nejsilnější možné sestavy v historii klubu a porveme se o postup,“ vyhlásil cíle.

„Nebudeme se alibisticky schovávat za řeči typu ‚zkusíme to‘ anebo ‚uvidíme‘. Chceme minimálně první čtyřku, a když ne rovnou postup do ligy, tak aspoň výrazné zamíchání kartami,“ říká sympaticky Hamrus.

Všichni hráči už mají dost zkušeností s hraním ve druhé lize, ale i se střídavými starty v jiných klubech. Průměrný věk týmu je relativně optimální (24 let) a kostra týmu bude druhý rok podobná. „V záloze máme ještě nějaké hostující hráče, kteří nám budou pomáhat v průběhu sezony z UP Olomouc, protože sezona je dlouhá a musíme předejít zraněním a rozložit síly,“ upozorňuje.

Muži A budou mít ambice.Zdroj: Ivo Dudek

Trenérský triumvirát budou v nové sezoně tvořit on, Petr Sodomka (nový předseda basketbalového oddílu) a Lubomír Oswald.

Prozatímní sestava vypadá takto: R. Halík, M. Dostál, P. Mosler, K. Šeda, S. Uherec, J. Lepka, D. Billík, L. Oswald, T. Hamrus, J. Horváth, J. Landor, D. Číšecký, J. Krutina, D. Jílek a K. Šín.

Muži B si zahrají Moravskoslezskou liga (dříve oblastní přebor) a jejich kádr vychází z poslední sezony. Doplní ho opět pendlující hráči z áčka a mladí junioři. Trenérsky budou u kormidla Petr Sodomka a Roman Hamrus.

Junioři U19 spadli z ligy do nadregionální soutěže Moravy. Hráči budou trénovat společně s kadety, kteří se do nich budou postupně prolínat, ale i s muži a za rok je cílem opět postoupit zpátky do ligy juniorů. Do týmu se zapojí i někteří hráči z polského Cieszyna. Trenérsky povedou tým Michael Dostál a Josef Němec.

Pro kadety U17 platí totéž, trenéry zde budou Petr Šupol a Jiří Krutina.

S mládeží se v klubu pracuje vzorně.Zdroj: Ivo Dudek

Starší a mladší minižáky čeká oblastní přebor.

Sezonu zahájí tradiční soustředění všech družstev od 15. do 21. srpna v Bystřici nad Olší.

Mimochodem, úspěšný trenér Petr Šupol bude navíc nově koordinátorem a šéftrenérem mládeže a hlavním trenérem sportovního centra mládeže SpS. Speciálním koordinátorem přípravek bude zase Tomáš Hlavenka.

„Do přípravky se nám letos zapojí zhruba šedesátka dětí, což je příjemná zpráva,“ pousmál se Hamrus.

Na ZŠ Majakovského budou s dětmi pracovat P. Šupol a T. Hlavenka, na ZŠ Školská J. Němec a R. Mairinger, na ZŠ U lesa R. Hašek a J. Krutina a na ZŠ U Studny T. Hlavenka.

S mládeží se v klubu pracuje vzorně.Zdroj: Ivo Dudek

„V tomto kontextu bych rád poděkoval ředitelům všech těchto spřátelených škol, v jejichž tělocvičnách budou tréninky probíhat a ve kterých děti hrají své zápasy. Poděkování patří také ZŠ Družby, kde hrajeme ligové zápasy ve druhé lize mužů,“ dodal Hamrus.

Spolupráce s NH Ostrava jako krajskou jedničkou nadále pokračuje. „Dohoda běží na platformě sportovních center (státem garantovaného programu rozvoje mladých hráčů). V některých věcech hodláme přístup trochu změnit, poněvadž spolupráce musí být výhodná oboustranně, ale v zásadě platí, že sbíráme úspěchy i na tomto poli,“ upozornil Roman Hamrus.

Jen v poslední sezoně působilo v Ostravě na střídavý start sedm karvinských hráčů, z nichž někteří se stali i mistry republiky v kategorii U12, či hráli na Olympiádě dětí a mládeže za výběr Moravskoslezského kraje v kategorii U15, kde získali stříbrné medaile za druhé místo. „I to ukazuje na naši dlouhodobou a koncepční práci s mládeží a schopnost dobré spolupráce s okolními kluby. Kromě toho ale hodláme spolupracovat na bázi hráčských výměn právě i s prvoligovým klubem UP Olomouc,“ uzavřel Roman Hamrus.

Basketbalisté Sokola figurují ve druhé lize.Zdroj: Ivo Dudek