Basketbalistky měly nakročeno do vyšší soutěže už po dvojzápase s Prostějovem, protože předtím v Táboře vysoko vyhrály, a tak se v odvetě čekala jen formalita.

To se potvrdilo, poněvadž neškodný soupeř dal během tří čtvrtin jen 17 bodů. Havířovanky hrály s chutí, elánem i agresivitou, dobře kombinovaly. Po více než deseti letech vrátily do Havířova druholigovou soutěž.

Kádr je tvořen z valné části místními hráčkami, které mají v dresu Orlové zkušenosti s první i druhou ligou. Některé hodně zkušené hráčky dokonce pamatují i druhou ligu přímo v Havířově.

Velkou zásluhu na postupu mají „veteránky" týmu Best off Havířov, které pod hlavičkou BK Havířov odehrály oblastní přebor žen a pomohly týmu do kvalifikace o II. ligu.

„Je to určitě skvělý úspěch našeho klubu. Když uvážíme, že existujeme nějaké tři roky, ale už jsme se s ženami posunuly do druhé ligy a s kadetkami a juniorkami do první, tak to je určitě výsledek, který stojí za zaznamenání," myslí si trenérka Iveta Rašková, která spolu s Martinou Šindlářovou stojí za vznikem BK Havířov.

Havířovanky proti Táboru splnily povinnost a potvrdily, že družstvo, namixované ze zkušeností starších hráček a z nadšení hráček mladých, by mohlo fungovat. „Fungovala nám hlavně ta zkušenost," zasmála se trenérka Rašková, která dbá na to, aby byl tým tvořen havířovskými hráčkami.

„Máme tady jen rozehrávačku z Ostravy (Motyčáková – pozn. red.) a jednu hráčku, která sice za Ostravu v první lize hraje, ale je z Havířova a nastupovala za nás i v přeboru (Barnetová – pozn. red.). Některé holky se letos vrátily k basketu po roční herní odmlce, hrávaly kdysi ve Startu a my chceme, aby pomohly přivyknout na druholigovou úroveň našim mladým," vysvětluje Rašková.

Basketbalistky Havířova (v bílém) si vybojovaly účast ve druhé lize!

I příští rok bude tým stavěn zejména na starších hráčkách, protože talentované mládí musí nejprve „dorůst". „V zásadě musíme nějak přežít příští rok a pak už budou do sestavy postupně naskakovat juniorky, případně i nejlepší kadetky," vysvětluje Iveta Rašková, jak by měla být do budoucna zachována kontinuita mezi věkovými kategoriemi

Havířov po vyšší soutěži sáhl i přesto, že ta pro něj bude představovat vyšší finanční náklady. „Kolektivní ženský sport ale v Havířově na ligové úrovni de facto není, proto je fajn, že jsme pro město vybojovaly basketbalovou soutěž. Mladým holkám dá druhá liga určitě víc než oblastní přebor. Finančně to samozřejmě bude náročnější, protože liga čeká i na kadetky, které ji hrály letos, a nově i na juniorky, které jsme do soutěže také přihlásili. Snad se nám to nějak povede dát finančně dohromady," přeje si Rašková.
Dlouhodobým cílem klubu je stavět na odchovankyních z města a nejbližšího okolí a dávat jim příležitost v ligových soutěžích.

BK Havířov – BK Tábor 66:26 (32:11)

Havířov: Šindlářová 4, Šimková 20, Wislová 2, Rojíčková 2, Motyčáková 22, Lančová 2, Hrušková 7, Barnetová 7.