„Hlavním důvodem bylo zúčastnit se atletických závodů a podat co nejlepší výkon v kategorii padesátiletých," shrnul Jiří Kruliš, který se do dějiště veteránského šampionátu, na kterém se mimo jiné představila i maminka oštěpařky Barbory Špotákové, vypravil už o den dříve – aby si „okouknul" okolí a Ústi nad Labem, kde se v září poběží půlmaraton.

Na děčínském ovále nejprve běžel 800 metrů Martin Bušek (1964), dvojnásobný český mistr své kategorie v této disciplíně. Závod si rozběhl ve svém tempu 33 sekund na 200 metrů, ale jeho mladší první dvoustovku rozběhli o pět sekund rychleji.

„Přesto taktiku dodržel a čtvrtému v pořadí začal pomalu utíkat. Musel však mít stále na paměti, že v tomto závodě se přepočítávají časy na koeficient věku, což znamenalo myslet i na starší soupeře za sebou, kteří by mohli ohrozit jeho umístění. Po pěkné a rychlé poslední stovce doběhl v čase 2:22,94 minuty, což po přepočtení bylo 2:06,44 minuty. To mu vyneslo celkově skvělé třetí místo. Titul mistra ČR sice neobhájil, ale před jeho výkonem v jeho věku je třeba smeknout. Povzbudit ho přišla i manželka a zároveň trenérka atletického oddílu Start Havířov, kde je plno mladých havířovských běžeckých talentů a nadějí," přibližoval průběh závodu svého parťáka třiapadesátiletý Jiří Kruliš.

On sám nastoupil na atletickém stadionu ASK Děčín na trať 5 km. Podle svých slov se snažil oprostit od času. „Říkal jsem si: Jdeš si to užít a hlavně doběhnout bez problémů," usmíval se Kruliš. Byť myšlenky na výsledný čas částečně hlodaly i u něj, opakoval si, že spokojen bude i s tím, když „pětku" zaběhne zdravý a pod 25 minut.

„Před závodem jsem provedl rozklus asi jeden kilometr, strečink a pak přišel samotný závod. O to, aby bylo odběhnuto 12,5 kola, se postaral Martin Bušek, který dohlížel i na mé tempo. Vzhledem tomu, že na tomto mistrovství se časy přepočítávají k přiměřenému věku, veškerá taktika padla a mohl jsem tak ve své kategorii bojovat sám se sebou. Což mi vyhovovalo," řekl Deníku Jiří Kruliš s tím, že první tři kilometry zaběhl za 14:25 minuty a v cíli byl za 24:33,24 minuty. „Škoda, že to nebyl osobák," trochu zalitoval havířovský běžec. Ten totiž činí 22:38 min. z krosového běhu ve Frenštátě pod Radhoštěm z roku 2011.

Později se Kruliš dozvěděl, že po přepočtení má výsledný čas 21:23,78 minuty, a ten mu nakonec vynesl celkové 7. místo. Kruliš byl spokojen s výkonem i s počasím. „Když se běžela samotná pětka, akorát se mraky zatáhly a trochu hřmělo nad Německem, což závodníkům vyhovovalo. Po doběhnutí opět sluníčko vylezlo," shrnul a potvrdil, že na děčínském šampionátu byly k vidění výborné výkony například v běhu na 1500 metrů. Třeba v kategorii M45 zvládl Milan Serafin tuto trať za 4:33,73 minuty (po přepočtení 4:01,15). Zážitkem bylo i vyhodnocení vítězů na děčínském hradě.