Na své si přišly zejména začínající děti a ty, které se teprve rozhodují, zdali se budou lezení po horách věnovat intenzivněji činností v klubu.

„Každý rok se pro ně snažíme uspořádat kromě týdenního soustředění i další víkendové akce. Letos jsme už vyrazili na Rabštejn do Jeseníků, na Helfštýn a na Čertovy skály u Vsetína," přibližuje předseda horolezeckého oddílu Pavel Vrána.

Karvinské děti tak mají možnost užít si pobytu na čerstvém vzduchu a načerpat nové zkušenosti na přírodních stěnách. „Během roku normálně trénujeme v Orlové na umělé stěně a účastníme se regionálních turnajů v lezení na umělce. Jinak se snažíme v letních měsících vyrážet do přírody," dodává Vrána.

Členové Baníku ČSA letos vyrazili na Rabštejn, kde si užili nejen táboráku, ale i slackline (chození a balancování na zavěšeném provazu). „Musím přiznat, že právě Rabštejn je taková moje srdeční záležitost. Všechna místa, na které děti vozíme, jsem zamlada prolezl křížem krážem," přibližuje Vrána.

V červnu se vydaly děti i s dospělými na Helfštýn, respektive do okolí hradu na přírodní stěny, kde si mohli užít lezení i úplní začátečníci.

Děti si letos vyzkoušely Čertovy skály.

Týdenní soustředění pro děti na Vysočině na přelomu června a července nabídlo karvinským horolezcům lezecké oblasti Devět skal, Drátník a Čtyři palice. Tato místa jsou Vránovi důvěrně známá, jelikož sem pravidelně jezdí na školení coby instruktor lezení. „Letos nám na všech podnicích přálo počasí. I na Čertových skalách, kam jsme se vydali o prázdninách. Děti nabraly pozitivní zkušenosti s lezením v přírodě, užily si to," líčí předseda horolezeckého klubu, který se pozastavil nad tím, že město jako Karviná stále nemá lezeckou umělou stěnu. „Ona tady kdysi byla, pak ji ale zrušili a nyní musí už druhá generace horolezců objíždět okolní města, když si chce zatrénovat," vysvětluje Vrána.

Vytvoření umělé stěny by sportumilovní obyvatelé Karviné jistě uvítali. Jednak by jim odpadlo dojíždění do Orlové, Havířova nebo Těšína, jednak by se daly i v Karviné pořádat regulérní závody.

Současný klub Baníku ČSA čítá 25 členů, do konce roku jich ale bude třicet. „Celoročně totiž pořádáme nábory nových adeptů, aktuálně už se k nám hlásí další," vysvětluje závěrem Pavel Vrána. Případní zájemci o horolezecký sport v klubu se mohou informovat na tel. č. 776 240 786.