Šampionát pro věkově starší kategorie se letos konal v chorvatské Poreči. Havířovanky v základní skupině neprohrály ani jedno utkání a ve finále vrátily porážku ukrajinskému Mukačevu z posledního finále z Ostravy před dvěma lety. V dramatickém utkání, kdy po první půli ztrácely čtyři body, měly v závěru utkání více sil, zvítězily 66:54 a získaly tak cenný titul.

„Je to pro nás vrchol našeho snažení. Když jsme se před nějakými osmi lety dávaly dohromady, spojovala nás chuť, elán a bojovnost. Tyto atributy nám vydržely dodnes a vyhrály nám i evropský titul," přibližuje jedna ze „zakládajících" členek týmu Martina Šindlářová.

V týmu, který začal Českou republiku reprezentovat v kategorii nad 35 let, začala dvojice havířovských hráček. Dnes je jich tam osm, tedy skoro všechny.

„Pořád máme basketbal rády. Je to náš životní styl. Celou dobu držíme na hřišti při sobě a snažíme se hrou bavit. Partu máme výbornou, to dělá hodně," přibližuje Šindlářová.

Počínání hráček, které ve svém věku rozhodně nenaplňují označení „veterán" budiž inspirací pro mladou generaci, která na vlastní oči vidí, že se sportem dá bavit na nejvyšší úrovni i v tomto věku.

Další ceny posbíraly hráčky na ME v doprovodných programech: 1. a 3. místo v turnaji 3x3, Jana Hradilová pak ve střelecké soutěži střelba za 3 body.

České basketbalistky (v bílém) zkompletovaly ziskem titulu sbírku cenných kovů z evropských šampionátů.

Celý tým úspěšně reprezentoval Českou republiku a dosáhl vrcholu kariéry. Cesta k tomuto úspěchu byla opravdu postupná: v roce 2008 skončil tým na ME v italském Pesaru pátý, v roce 2010 v Zagrebu čtvrtý, v roce 2012 v Kaunasu třetí a předloni v Ostravě druhý.

Několikanásobné mistryně republiky tak zkompletovaly sadu medailí a příští rok se mohou těšit na světový šampionát v Toskánsku (Itálie).

Sestava: Martina Šindlářová, Iveta Rašková, Bohumila Kubíčková, Soňa Šimková, Kamila Veselá, Vladimíra Hrušková, Tereza Kuklová, Jana Hradilová a Lucie Zumrová.