Po náročné přípravě se rozhodli tentokrát pro jinou cestu než doposud. Začínají totiž preferovat start na mezinárodních soutěžích evropského formátu.

„Ne, že bychom se úplně vykašlali na domácí soutěže a republikové mistrovství, ale závodní filozofie klubu bude od nové sezony upravená. Mladší závodníci se ještě budou českých turnajů účastnit, ale ti ostřílenější už budou jezdit na závody Evropského poháru," objasňuje první muž havířovského karate Marek Franta.

Havířovští karatisté začínají bodovat i v evropských turnajích.Zdroj: SKK Budo

Sami závodníci totiž cítili, že místní turnaje už jim nemají co dát a pokud se chtějí nadále zlepšovat, budou se muset poohlédnout po větší konkurenci. „A tu jim zajistí jen mezinárodní závody v zahraničí, proto jsme od září začali jezdit po Evropě. V mezinárodním měřítku je to pro naše karatisty větší škola. Na takových závodech totiž přijede třeba patnáct zemí a zástupci stovky klubů, což je neporovnatelné s českými turnaji," přibližuje dále Franta.

V neposlední řadě ovlivnila tuto situaci i skutečnost, že po letech, kdy získali závodníci havířovského klubu pěknou řádku medailových umístění na MČR, národních pohárech i různých jiných soutěžích, nebyl závodníkům klubu umožněn reprezentační start. „Jedním z dalších důvodů byl fakt, že závodníci, na kterých byla dlouhá léta odváděna poctivá trenérské práce, ztráceli postupně motivaci pokračovat ve své závodní cestě už v poměrně mladém věku, a to samozřejmě bylo špatně i pro nás, trenéry," objasňuje Marek Franta.

Havířovští karatisté začínají bodovat i v evropských turnajích.Zdroj: SKK Budo

Kromě toho chtěli Havířované svým rozhodnutím něco zásadně změnit v každoročním stereotypu. Od nové sezony se tak zaměří na účast v kvalitních evropských turnajích, kde má každá medaile daleko větší váhu než medaile na domácích akcích. „Díky veliké konkurenci skutečně kvalitních závodníků z mnoha evropských zemí je zisk jakékoliv medaile obrovským úspěchem. Dosáhnout na bednu stojí daleko více sil a je to náročnější cesta. Každá podobná zkušenost pro naše mladé karatisty je tak velice pozitivní," objasňuje Franta.

Silnější konkurence

O tom, že havířovskému karate patří v republice jedno z předních míst, svědčí i nedávno dosažené výsledky z evropských kolbišť. Vždyť karatisté SKK Budo vozí medaile i odsud. Specializují se na kumite, tedy zápas, který je sledovanější a prestižnější disciplínou než kata (sestavy).

Vše odstartovalo již úvodním turnajem Champions Cup v polské Lodži, kde proběhl turnaj, který si nenechalo ujít pět stovek závodníků z deseti států. „Hned se potvrdilo to, s čím jsme do toho šli, tedy, že se budeme moci měřit ve větší a silnější konkurenci. Každého dobrého výsledku si pak daleko víc vážíte," přibližuje trenér Franta.

Havířovští karatisté začínají bodovat i v evropských turnajích.Zdroj: SKK Budo

Jeho svěřenci ho v Polsku nezklamali a hned na úvod získali pět medailových příček.

Dalším velice kvalitně obsazeným turnajem byla prestižní Grand Prix Ostrava, která se letos poprvé konala v Ostravar aréně. „Atmosféra byla opravdu fantastická. Vše bylo ještě umocněno perfektním výsledkem našich závodníků, kdy jsme získali celkem třináct medailí," byl Franta mile překvapen.

Po součtu všech bodů Havířovští dokonce obsadili mezi takřka 450 závodníky ze sedmdesáti klubů z deseti evropských států fantastické druhé místo za reprezentací Litvy.

Vrchol dosavadní sezony ale přišel až v listopadu, kdy se havířovská výprava přemístila do chorvatské Poreče, kde se konal Evropský pohár karate WKF.

Tento turnaj byl velice náročný hlavně z důvodu účasti velice vyspělých závodníků z dalších zemí, kde jsou bojové sporty na prvním místě, jako jsou například Gruzie či Arménie. K tomu přijeli i vždy pečlivě připravení Němci, Angličané, Maďaři, nechyběli Srbové, Litevci a další.

Havířovští karatisté začínají bodovat i v evropských turnajích.Zdroj: SKK Budo

„Závodníci těchto zemí preferují velmi tvrdé karate, což mě právě u toho českého dost chybí," přidal svůj postřeh Franta.

Přes tuto překážku se ale havířovští závodníci dokázali poměrně rychle přenést a plně se na evropskou úroveň adaptovali. „Pomohlo to, že jsme se na to v přípravě hodně zaměřovali," doplnil Franta.

Ziskem sedmi cenných kovů Havířované potvrdili, že mají potenciál uspět i ve větší konkurenci, než jakou nabízejí domácí akce a mají slibně nakročeno do karatistické Evropy.

Bronz a zlomená čelist

Fantastické výkony předváděl zejména Michal Koběrský, který po sedmi náročných zápasech mezi muži obsadil vynikající třetí místo v královské kategorii BRH Open. Přestože váží pouhých 75 kilo, poslal mnoho stokilových soupeřů rychle k zemi a vysloužil si od rozhodčích slova chvály.

„Jak jsem již říkal, tvrdost evropského karate je mnohem větší než jakou můžeme poznat u nás. Bohužel to pocítil i sám Michal, který si kromě perně vydřené medaile odvezl z Chorvatska i zlomenou čelist. Jen se kolikrát pousměji, když si vzpomenu, jak někdo mluví o karate jako o bezkontaktním sportu. Tolik tvrdosti je jen v málokterém sportu," dodal havířovský trenér a předseda klubu.

Havířovští karatisté začínají bodovat i v evropských turnajích.Zdroj: SKK Budo

Zatím posledním turnajem, jehož se Havířovští zúčastnili, byla akce pod názvem Polish Open – Gold Legaue. Ta se konala v Legnici a účast byla znovu požehnaná. Pár stovek závodníků ze dvanácti evropských zemí se opravdu činilo a byli to především havířovští závodníci, kteří pilně sbírali medaile. V soubojích s protivníky je nešlo přehlédnout. Nakonec se ziskem deseti medailí přidružili k nejúspěšnějším výpravám.

První prosincový víkend čeká borce SKK Budo a Startu ještě mistrovství republiky, kterého se v duchu nové klubové filozofie zúčastní spíše již jako doplňujícího turnaje s méně zkušenými závodníky.

„Top závodníky si šetříme na prestižní turnaje, které nás od poloviny ledna nového roku čekají. V plánu máme především vyjet na British Open a French Open," připomněl Franta.

Nezapomněl poděkovat ani partnerům havířovského karate. „Financování takto nákladných turnajů bychom bez pomoci města, kraje či Nadace OKD neutáhli," uznal Franta, který si velmi cení toho, že výsledky havířovského karate jsou dosaženy v největší a nejprestižnější asociaci karate na světě WKF.

MEDAILOVÝ SOUHRN
Champions Cup Polsko: 2x zlato, 2x stříbro, 1x bronz
Grand Prix Ostrava: 7x zlato, 3x stříbro, 3x bronz
Evropský pohár WKF Chorvatsko: 4x stříbro, 3x bronz
Polish Open: 3x zlato, 4x stříbro, 3x bronz