Červencový tábor na závěr sezony byl tentokrát putovní a nesl název „Námořník - Fernando Magallanes“. Uskutečnil se na slovenské řece Hron a pod vedením zkušených vedoucích se po řece plavilo hned osmnáct dětí.

„Plavbu jsme započali v malebné vesničce Nemecká, asi dvacet kilometrů od Banské Bystrice, a počasí nám přálo. Pršelo jen pár dnů před odjezdem, jinak bylo příjemně slunečno, takže jsme si to pořádně užili,“ vykládal spokojený vedoucí Hraničářů Ivan Jurčík.

Cílem karvinské výpravy bylo urazit po řece Hron 120 kilometrů, a to se také téměř podařilo. Členové tábora ukončili své putování na 102. kilometru u města Žiar nad Hronom.

„Bylo nám umožněno sjíždět úsek řeky, který bez vydatného deště nelze realizovat. Naštěstí před táborem vydatně zapršelo, takže to přišlo jako na zavolanou a úsek řeky jsme sjeli,“ zasmál se Jurčík.

Letní tábor se povedl a děti byly spokojené.Zdroj: Hraničáři Karviná

Po delší době měli Hraničáři během tábora skutečně ideální počasí.

Tábor byl opět realizován za podpory nadace OKD z projektu Srdcovka, která svou dotací zajistila členům oddílu nákup nových pádel a vodáckých sudů pro přepravu osobních věcí na vodě.

Všichni vedoucí (M. Bagier, J. Švancara, F. Korn a V. Brdíčko) zase zajistili skvělý chod tábora po dobu celých čtrnácti dnů. „Všem náleží velký dík a již nyní plánujeme letní tábor příští sezóny. Tentokrát by měl být stanový, a to na celých jedenadvacet dnů,“ přiblížil Jurčík.

Vítězství na dračích lodích

Po letním táboře a krátké pauze se vodáci z Karviné opět účastnili závodu dračích lodí na řece Odře.

Karvinští provedli změny ve složení posádky v počtu sedmi vodáků a vstupovali do závodu jako jeden z adeptů na medailová umístění, neboť při účasti na druhém, třetím a pátém ročníku se vždy probojovali do finálové jízdy. Tam postupně obsadila dvě první a jedno druhé místo.

I tentokrát vodáci z Karviné obsadili ve své skupině první místo, a tak postupovali do odpoledního semifinálového kola. To bylo kopií loňského finále, ve kterém Karvinští prohráli boj o prvenství s posádkou, která si říká Našrot. „Měli jsme obrovskou motivaci to soupeři vrátit a přerušit jeho řadu vítězství,“ přiznal Ivan Jurčík. To se nakonec podařilo a Karvinští se ocitli znovu ve finále.

Karvinská posádka vyhrála závod dračích lodí na Odře.Zdroj: Vodáci Karviná

„Tam už z nás nervozita opadla a s čistou hlavou jsme se mohli nachystat na posádku Neradů, kterou jsme už jednou porazili v základní skupině. I tak to bylo náročné, neboť Neradi nám zase chtěli oplatit porážku ze základní skupiny, takže si každý z nás sáhl docela na dno,“ připustil Jurčík.

Jedenadvacetičlenná karvinská posádka, ve které byly dokonce teenageři (dva kluci a jedna dívka) nakonec slavila celkový třetí triumf na bohumínské akci. „Když vyhrajeme ještě dvakrát, připadne nám podle pravidel organizátorů do držení prestižní cena,“ těší se Jurčík na další bohumínské triumfy.

Soudní jednání o osudu OKD u Krajského soudu v Ostravě 24. srpna 2017.
Věřitelé souhlasí s reorganizací OKD. Horníci by o práci přijít neměli

Vedoucí karvinských vodáků také nezapomněl poděkovat lidem ze Spolku přátel bohumínské historie, kteří připravili nádherný 6. ročník dračích lodí na řece Odře u hraničního přechodu Starý Bohumín.

„Víme sami, že organizovat podnik, kde se pohybují tři stovky závodníků a mnoho diváků, není lehká záležitost. Tímto vodáci z Karviné přejí Spolku přátel bohumínské historie mnoho úspěchů v pořádání těchto originálních závodů v našem okolí i v dalších letech,“ zakončil Ivan Jurčík.