Jména jako sourozenci Janečkovi, Andrea Vargová, Tereza Hejhalová, Kateřina Kubienová, Nikola Kopetzká nebo aktuálně Martin Krhovják rozhodně stojí za zmínku. Všechna dělala čest orlovskému krasu, byla vidět na mezinárodních soutěžích a domácích šampionátech. V případě Tomáše Janečka se dokonce jedná o šestinásobného mistra republiky v různých kategoriích včetně té nejprestižnější seniorské. Všechna tato jména mají jedno společné – na vrchol je dovedla uznávaná a úspěšná trenérka Věra Kramná.

Právě kolem ní se v devadesátých letech utvořil kroužek dětí a mládeže, z něhož v roce 1996 vznikl orlovský klub krasobruslení. Když se za těmi dvaceti lety ohlédne samotná Věra Kramná, může být spokojená. „Povedlo se nám vychovat několik mistrů republiky. Největší hvězdou byl bezesporu Tomáš Janečko, který skončil na mistrovství světa sedmnáctý. S ním jsem během různých Grand Prix projela celý svět, byli jsme v Kanadě, Koreji, bylo to moc hezké období," přiznává trenérka.

Ale nerada by zapomínala na další děti, dnes už dospělé, ve kterých viděla velký potenciál. „Určitě se na našem zimáku objevila spousta vynikajících talentů. Sestry Andrea a Michala Vargovy byly hodně šikovné, hlavně Andrea, která zkoušela i sportovní páry. Obrovsky talentovaná byla Nikola Kopetzká, Kateřina Kubienová a samozřejmě Žaneta Janečková, které ve své době jezdily špičku. I dnes je tady spousta talentovaných dětí, ale krasobruslení si vyžaduje píli a trpělivost. I proto jsem ráda, že děti mají takovou podporu rodičů, kteří vědí, co krasobruslení obnáší. Bez vzájemné soudržnosti by to nešlo," vypráví Kramná.

Oslavy 20 let orlovského klubu krasobruslení.

Od začátku její práce v klubu jí s tréninky pomáhá i dcera Monika, která jako závodnice jezdila tance na ledě a stala se v nich i mistryní republiky, ale pak nabrala její kariéra jiný směr. „Její partner u toho nevydržel a Moniku vlastně zachránil muzikál Mrazík, který se v těch devadesátých letech rozjížděl. Ten ji udržel na ledě," přibližuje Věra Kramná. Populární muzikály jako Mrazík nebo Jen počkej, zajíci jezdilo více orlovských krasobruslařů a sklízeli v nich bouřlivé ovace.

Pro klub je důležité, že někteří bývalí vynikající závodníci, jako právě Tomáš Janečko se v Orlové nadále angažují. „Tomáš nám hrozně moc pomáhá. On je takové moje třetí dítě, protože jsme spolu strávili na různých soutěžích a na ledě strašně moc času. A on přitom vystudoval vysokou školu, dělá trenéra i rozhodčího. Klobouk dolů před ním. Pro naše děti je velkým vzorem, třeba pro Martina Krhovjáka (kandidáta reprezentace), který je teď naší největší hvězdou. Na tréninku se pořád špičkují, kdo lépe skočí který skok," směje se Kramná.

Vážení čtenáři, Deník na svém webu nemusí zveřejňovat celý obsah novin a celé znění všech článků. Ucelené zpravodajství z regionu, domova i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Deníku nebo ve zlevněné předplacené internetové verzi.
Aplikaci e-paper (elektronické vydání novin) najdete ve spodní části těchto webových stránek. Po připojení si tak můžete Deník v plném znění přečíst kdykoliv a kdekoliv na počítači nebo mobilním zařízení. Stránky i jednotlivé články můžete tisknout nebo archivovat.