Letošní domácí šampionát proběhl oproti předchozím letům v dřívějším termínu, ale to nezabránilo atletce Slavie Havířov Petře Klementové v tom, aby ovládla kouli žen a získala mistrovský titul.

Své čtyřkilové náčiní poslala do vzdálenosti 15,48 m a jako jediná se v soutěži dostala přes hranici patnácti metrů. Po stříbru z letošní haly si poprvé ve své kariéře vyzkoušela, jaké to je vyhrát mistrovství ČR. Spokojen byl také její trenér Pavel Novosád. „Je potěšující, že Petra zvládla roli favoritky. To není nikdy snadné potvrdit," uznal.

Sama Petra jela do Třince s cílem zvítězit. „Věřila jsem si. Výkon odpovídá mému pracovnímu nasazení, takže ta šestnáctimetrová hranice se trochu posune. Koncem června se ještě zúčastním Evropského poháru ve Francii, tak se uvidí, jak na tom budu. Každopádně mi sezona ještě neskončila a budu se snažit překonat svůj osobní rekord," řekla ke svému výkonu Klementová.

Jan Laštůvka podle všeho kývne na nabídku Slavie.
Jan Laštůvka řeší pražskou Slavii: Liga mistrů je velké lákadlo

Tradičně se prosadili i odchovanci havířovské atletiky. Výšku mužů ovládl výkonem 218 cm Jaroslav Bába. Pro člena pražské Dukly to byl jubilejní desátý titul. „Titul mě potěšil, ale výkony už bohužel nejsou takové, jaké by měly být. V tréninku to vypadá dobře, ale v závodě jsem pak křečovitý. Snad se ještě najdu, věřím, že na výkon okolo 225 pořád mám," uvedla Bába.

Pavel Maslák si v Třinci udělal dva osobní rekordy. V běhu na 100 m bral za čas 10,30 s druhé místo. O jednu setinu sekundy byl rychlejší pouze Zdeněk Stromšík z Vítkovic. Na 200 m už z toho byl mistrovský titul. Čas 20,46 s dokonce znamenal překonání vlastního národního rekordu na této trati.

„Už stovka mi naznačila, že bych mohl běžet rychle, takže jsem to očekával. Ale myslím si, že bylo na to běžet ještě o něco rychleji. Rychlostně jsem na letní sezonu připraven opravdu dobře, ale ještě se potřebuji trošku vyběhat a také si chvíli odpočinout. Poslední dobou je toho nějak hodně," prohlásil Maslák, který o víkendu startoval v Oslu na dalším mítinku Diamantové ligy a ve čtvrtce (400 m) bral třetí místo.

Kateřina Němcová (uprostřed) a Tereza Palová získaly hokejbalové zlato.
Šampionky Němcová s Palovou: Splněný sen

Výrazně se také prosadil další odchovanec havířovské atletiky Jakub Bystroň. Ač věkem ještě junior, dokázal mezi muži získat bronz ve skoku dalekém výkonem 7,36 m. Podlehl pouze novopečenému českému rekordmanovi Radku Juškovi a Milanu Pírkovi.

V rozběhu na 100 m se vedle Pavla Masláka postavil Jan Vácha. Výkon 11,02 ovšem na postup do finále nestačil.

A jak se mistrovství jevilo dalšímu z trenérů Slavie Janu Poláškovi? „Myslím, že se rozhodně bylo na co dívat. Už skok o tyči v předprogramu na třineckém náměstí byl zajímavý a netradiční, i když ho tradičně vyhrál Honza Kudlička. Ale fanoušci měli možnost vidět prakticky celou domácí špičku, startovali tady Maslák, Bába, Hejnová, Špotáková, Rosolová, Juška, Balner, Vadlejch, Holuša, Sasínek, Staněk a další, takže si každý určitě našel to své," poznamenal Polášek.