Koncem dubna se konalo otevřené mistrovství Evropy organizace IBF v bojových uměních, jehož se pravidelně účastní i bojovníci Survival & Kung fu Clubu Karviná (SKCK). Ani tentokrát neodešli Karvinští z turnaje s prázdnou. Vybojovali osm medailí.

Letos se tohoto tradičního turnaje bojových umění zúčastnilo mnoho závodníků z pěti evropských zemí (Česko, Maďarsko, Nizozemsko, Ukrajina a domácí Polsko).

Karvinou reprezentovali junioři Denis Filipek, Jan Vlášek, Dominik Miczek, Michal Válek a David Kormanec. „Obsadili jsme jako jedni z mála celé portfolio disciplín turnaje, abychom otestovali náš systém výcviku v klubu. Ten spočívá ve všestranném rozvoji závodníků, ať už se v jejich podání jedná o klasické kung fu, kickbox, sandu (čínský 
kickboxing) nebo sebeobranu," přibližuje předseda SKCK Jaroslav Szweda.

I senioři karvinského klubu se neustále zdokonalují a rozvíjí své dovednosti. V nejbližší době budou mít možnost zúčastnit se mezinárodního semináře s legendou brazilského ju-jitsu – mistrem Joe Moreirou z USA.

Junioři před turnajem. Zleva Michal Válek, Dominik Miczek, Denis Filipek a Jan Vlášek.

Na polském turnaji se i přes týdenní výpadek tréninku nejvíce dařilo Denisu Filipkovi. Dovezl si stříbro za kata hard, zlato za zvířecí kata a zlato za kata se zbraní, kde prezentoval šaolinskou hůl.

„Zkusili jsme i synchron kata, kde jsme prezentovali tradiční šaolinskou formu a Michal, Honza a Denis za ní získali bronz," přibližoval spokojený Szweda.

Kromě toho si čtvrté místo v sebeobraně vybojovali Miczek a Válek, kteří cvičí teprve necelé tři roky. Už se ale díky své píli výkonnostně dotahují na vyšší pásy.

Co se týká kickboxu, opět se dařilo Filipkovi, který obsadil ve váhovce do 45 kilogramů třetí místo a stejně se umístil i Vlášek ve váhovce do 50 kg. Miczek, ač statisticky za zápas rozdal nejvíce úderů a kopů, prohrál o jediný trestný bod zápas o bronz ve váhovce do 55 kilo a skončil tak čtvrtý.

Denis Filipek obdržel na turnaji pohár za nejvšestrannějšího juniorského závodníka turnaje. Potvrzuje svou výkonnost, kdy již třetí sezonu po sobě obhajuje tituly mistra Evropy organizace IBF i mistra světa organizace KONG SAO.

Předseda klubu Jaroslav Szweda a nejúspěšnější závodník Karviné Denis Filipek s pohárem pro nejvšestrannějšího závodníka turnaje.

S celkovou bilancí (dvě zlaté, jedna stříbrná a pět bronzových medailí) jsme samozřejmě spokojeni. Zároveň ale vidíme, že je stále na čem pracovat. Právě ta konfrontace se zahraničím dává závodníkům i nám, trenérům, možnost vidět, kde se můžeme zlepšovat," poznamenal Szweda.

Již 28. května budou moci příznivci bojových umění vidět výkony karvinských mládežníků na mezinárodním turnaji bojových umění pod názvem Dragon Cup 2016 v hale MFK Karviná (bývalá Kovona).

„Turnaj opět organizujeme díky podpoře statutárního města Karviná a Nadaci OKD. Máme přislíbenou účast silných polských klubů, takže se určitě bude na co dívat. Bude se soutěžit v kata (hard, soft, weapon, masters), duo combatu – sebeobraně a china boxingu s porazy a hody. Pro diváky máme připravenu i laserovou střelnici a občerstvení," zve diváky na turnaj Szweda. Vstup je zdarma.