Petrovická trať není mezi jezdci příliš oblíbena, protože se na tamním povrchu dějí převraty šampionátu a favoritům se zde tradičně nedaří. Pořadatelé však letos jako obvykle odvedli skvělou práci a v horký letní den neustále udržovali trať v dobré kondici.

Mezi ženami vyhrála Jana Antošová, která všem ujela už v kvalifikaci a v první jízdě svoji suverenitu potvrdila. Zpočátku na ni sice dorážela Tereza Hromková, ale po několika kolech jejímu tempu nestačila ani ona a dojela druhá. Krásné souboje sváděly Marika Mlýnková a Barbora Laňková.

Druhá jízda měla úplně jiný charakter. Do čela šla po startu Mlýnková a všem soupeřkám bylo jasné, že to nebude vůbec jednoduché. Mlýnková si opět držela své tempo a nenechala se rozhodit tlakem Laňkové s Antošovou. Celý závod vedla, až nakonec dvě kola před cílem podlehla oběma sokyním. Kolo a půl do cíle ještě Antošová zatáhla, doslova přeskočila Laňkovou a zvítězila.

Na domácí trať vyrazil tradičně i Jindřich Hrabica mladší, a to v kategorii veteránů. Suverénní byl ale Martin Žerava, který vyhrál obě jízdy stylem start cíl. Ale měl to hodně těžké, jelikož hned po jízdě veteránů si vyměnil brýle a už kmital na start MX1. Bohužel v MX1 měl ze šestého místa pád a dojel na 17. příčce. Do druhé jízdy MX1 už nenastoupil. V obou veteránských jízdách jako druhý protnul cíl domácí Hrabica a jako přes kopírák v obou jízdách dojel třetí Jiří Pach.

Ve třídě MX2 Petrovice ukázaly svoji sílu. Lídr šampionátu Sulivan Jaulin, vůbec nebyl v dobré formě a na své soky tentokrát neměl. MX2 měla asi nejdivočejší starty z celého dne. V první jízdě šel tvrdě k zemi Jan Vondrášek s Richardem Šikyňou. S sebou vzali i Milana Špičáka, který jízdu nedokončil a kvůli bolestem do druhé nenastoupil.

V první jízdě se tedy ujal vedení maďarský střelec Bence Szvoboda a s nesmírnou agresí i poté, co mu před týdnem operovali koleno, všem ujížděl. Za ním se chtěl držet mladý Tomáš Kohút, který se na špici MMČR objevil vůbec poprvé. Za sebou měl ale ostřílené borce, jakými jsou Martin Krč, Tomáš Šimko nebo právě Francouz Jaulin. Ti všichni se přes něj přesypali a v polovině závodu držel žolíka Jaulin. Měl dobrou pozici a zezadu mohl nenápadně dotahovat. To se mu podařilo a propracoval se až na druhé místo za Szvobodu. Třetí byl v cíli Krč. „Bylo to pro mě těžké. Po operaci kolena ještě nejsem zcela fit, ale jsem moc šťastný, že jsem zvítězil," prozradil Szvoboda na pódiu.

Start do druhé jízdy byl opět agresivní. Z prachu se nejlépe vymotal Krč a za sebou nechal ležet několik svých soupeřů. Krč v klidu nasadil své tempo, našel si dobré stopy a pod plným plynem ujížděl druhému Šimkovi. Za ním už byl nachystaný Szvoboda a po pár kolech se dostal na druhé místo za Krče. Na třetím místě se usadil Šimko. Těžké chvíle následně zažíval Jaulin, kterému došly síly a postupně se propadal za pátého Šikyňu i za šestého Dušana Drdaje. Šachovnici viděl první s velkým náskokem Krč, následně Szvoboda a Šimko. Celkově zvítězil Szvoboda a odnesl si i červenou tabulku. „Ve druhé jízdě jsem měl dobrý start a mohl jsem si nastavit své tempo. Pak jsem se snažil náskok udržet a vyšlo to," komentoval Martin Krč své vítězství ve druhé jízdě.

Vývoj šampionátu třídy MX1 je velmi krkolomný. Těsně před petrovickým závodem se totiž zranil Marek Sukup a vypadl ze hry o vítězství. Druhým zraněným je Petr Michalec – loňský vítěz Petrovic, a třetím ze hry byl Francouz Florent Richier, kterého už na MMČR také neuvidíme z důvodu Richierova rozhodnutí dát přednost francouzskému mistrovství.

Start do úvodní jízdy se nejlépe vydařil Jaromíru Romančíkovi. Ten byl po vítězném Kramolíně řádně motivován, a tak chtěl v prvních metrech ukázat svoji rychlost a začal natahovat celé pole. Na startu nechyběl Filip Neugebauer a i po zranění se dokázal protáhnout na druhé místo. Třetí vyrazil specialista na Petrovice - Petr Bartoš. Jemu se zde skoro pokaždé daří a vidět ho na trati je velká show. Hned v úvodu jízdy jel Romančík opravdu rychle, ale v jedné zatáčce chyboval a upadl. Do čela se tak dostal Neugebauer a za zády měl Bartoše, který svého kolegu několikrát atakoval, ale zkušený Neugebauer vše ustál a naopak Bartoš se v závěru ještě nechal předjet Petrem Smítkou.

Druhý start byl divoký a poznamenal ho pád několika jezdců. Bartoš zprvu opět předváděl parádní motokros a chvíli tlačil na Martina Michka, ale nakonec se musel sklonit před Neugebauerem a pak i Romančíkem. Skvěle jel Smítka, který odjel Michkovi. Neugebauer z boje odpadl, neboť mu začala klouzat spojka a musel zvolnit. Cílem tedy prolétl první Smítka, druhý Michek a třetí Romančík.

„Z vítězství jsem překvapený, protože horko nemam moc rád. Vždycky rychle odejdu. Já jsem radši, když je mokro a pod mrakem. Jsem rád, že jsem tady zvítězil, ale díky termínové kolizi se nebudu moci zúčastnit závodu v Opatově," podotknul na „bedně" Smítka. Vynecháním jednoho závodu přijde o možnost získat 50 bodů a tím se mu vzdaluje teoretická šance na mistrovský titul.

VÝSLEDKY

MX1
Celkově: 1. Smítka Petr (2-1, Team Hulho, KTM), 2. Neugebuer Filip (1-4, Osička MX team, Kawasaki), 3. Michek Martin (4-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM), 4. Bartoš Petr (3-5, Orion racing team, KTM), 5. Romančík Jaromír (6-3, Team MAX2, Suzuki)
Průběžně v MMČR: 1. Smítka 130 b., 2. Michek 125, 3. Bartoš 102, 4. Romančík 98, 5. Weschta 78.

MX2
Celkově: 1. Szvoboda Bence (1-2, Buksa/Ados KTM Team, KTM), 2. Krč Martin (3-1, SZA racing team, KTM), 3. Šimko Tomáš (4-3, KRTZ, Honda), 4. Jaulin Sulivan (2-6, Buksa/Ados KTM Team, KTM), 5. Šikyňa Richard (8-3, JD 191 KTM Racing Team, KTM).
Průběžně v MMČR: 1. Szvoboda 133, 2. Jaulin 127, 3. Krč 106, 4. Šimko 98, 5. Drdaj 78.

Ženy
Celkově: 1. Antošová Jana (1-1, Buksa/Ados KTM Team, KTM), 2. Laňková Barbora (4-2, Action racing team, Suzuki), 3. Hromková Tereza (2-4, HT Group Racing team, KTM), 4. Mlýnková Marika (3-3, HT Group Racing team, KTM), 5. Vítková Kristýna (5-5, KM racing, KTM).
Průběžně v MMČR: 1. Antošová 138, 2. Laňková 134, 3. Hromková 114, 4. Mlýnková 107, 5. Vítková 106.

Veterán
Celkově: 1. Žerava Martin (1-1, Luka motocross team, Suzuki), 2. Hrabica Jindřich (2-2, Hrabica motocross team, Suzuki), 3. Pach Jiří (3-3, Motosport Chýnov, KTM), 3. Dokoupil Petr (5-4, KRTZ, Yamaha), 5. Černý Ivan (4-9, Orion racing team, KTM).
Průběžně v MMČR: 1. Žerava 150, 2. Černý 116, 3. Mikas 94, 4. Skalka 87, 5. Pach 82.

Petr Záruba