Sportovní hala orlovského gymnázia hostila o prodlouženém víkendu už 21. ročník velkého mezinárodního turnaje v badmintonu, na který přijela širší evropská špička a dokonce tři hráči z Asie.

Loni se českým zástupcům na mezinárodním mistrovství republiky dařilo o dost víc, posbírali devět medailí, ale letošní konkurence byla o dost tvrdší. „Letos jsme tady měli sedmnáct zemí, Poláci byli tradičně silní v deblech, přijeli ale i Švédové, Bulhaři, Angličané, Skotové či Maďaři," přiblížil ředitel turnaje Jan Tobola.

Badmintonové fanoušky zaujali hráči z exotických zemí. Tajwanec Shiau Cheng Chen a Azmy Qowimuramadhoni z Indonésie, a mezi dívkami Chloe Jennifer Whittington z Malajsie logicky přitahovali pozornost, ale na zlato nedosáhl nikdo z nich. „Každopádně zvýšili konkurenci. Kamkoliv Asiaté přijedou, úroveň turnaje vzroste," upozornil.

Něco podobného se dá říci i o Angličanech nebo Skotech, kteří v rámci Evropy patří k předním státům. Jejich zástupci to v Orlové potvrdili výhrami v ženském singlu, ženském deblu a mixech. „Fakt, že tady jezdí i hráči z vyspělých badmintonových zemí je oceněním práce všech, kteří se na pořádání našeho turnaje podílejí. A také je to potřebná konfrontace pro naše české hráče," je Tobola rád za širší mezinárodní účast.

Češi měli v turnaji několik svých želízek v ohni. Nejlepší juniorka Tereza Švábíková sice kvůli zranění nedorazila, ale blízko titulu byli v jednotlivích Jan Louda a Bára Hadáčková, kteří shodně prohráli po boji až ve finále. „Škoda zranění Petra Berana v deblu, možná jsme na to zlato mohli dosáhnout," zalitoval Jan Tobola. „Honza Louda statečně bojoval proti tomu Bulharovi Nikolovovi. Čekal jsem, že ho porazí, nedávno se mu to na Slovensku povedlo, ale Nikolov přijel opravdu výborně připraven. Vyřadil i Tajwance Chenga, to bylo docela překvapení," přibližoval Tobola, který mohl pochválit i domácí naděje.

Kromě Adama Blaníka a Adama Twardzika na sebe upozornily teprve třináctiletá Sharleen Van Coppennole a jen o rok starší Nela Němcová. Obě dívky zvládly uhrát jedno kolo a v tom druhém padly až po boji se staršími soupeřkami. Potvrdily, že jsou velkými talenty orlovského badmintonu.

FINÁLOVÉ VÝSLEDKY
Dvouhra juniorů: Daniel Nikolov (Bulharsko) – Jan Louda 2:0 (10, 15)
Dvouhra juniorek:
Holly Newall (Skotsko) – Bára Hadáčková 2:0 (11, 19)
Čtyřhra juniorů:
Robert Cybulski, Pawel Smilowski (oba Polsko) – Christopher Grimley, Matthew Grimley 2:0 (17, 18)
Čtyřhra juniorek: Molly Chapman, Freya Patel-Redfearn (obě Anglie) - Wiktoria Dabczynska, Aleksandra Goszczynska (obě Polsko) 2:0 (17, 16)
Mix: Christopher Grimley, Ciara Torrance – Matthew Grimley, Toni Woods (všichni Skotsko) 2:0 (19, 17)