I když počasí na aktuálním kempu na ledovci na rakouském Hintertuxu zrovna nezáří, Pauláthová má dobrou náladu. Cítí se připravena. Letní příprava se jí totiž vydařila po všech stránkách tak, jako už dlouho ne. Promění ji ve zvučný výsledek?

Zaslouženou dovolenou si užila na Kapverdských ostrovech. I když ani tady úplně na lyže nezapomněla. Se skikrosařkou Andreou Zemanovou stihly bujaré párty, ale i několik výběhů.

Poté hodně pracovala na fyzické kondici. „Předchozí léto jsem nemohla a scházelo mi to. Teď jsem makala brutálně sílu i dynamiku, intervaly, simulace a naopak se cítím snad nejlíp v životě," pochvaluje si.

Do tréninku zařadila i bojová umění, box i thajský box s australským trenérem. „Ale bouchala jsem jen do pytlů a pacek," usmívá se. „I když mě chválili, jak jsem šikovná. Naučila jsem se taky ledacos pro sebeobranu," doplnila.

Kateřina se před novou sezonou hodně věnovala kondici, vyzkoušela si i box.Zdroj: archiv K. Pauláthové

Vydařily se také čtyři pobyty dvou rodinných týmů na sněhu. S parťačkou Terezou Kmochovou nejprve na rakouském ledovci Kaunertalu, pak dvakrát na volnějších terénech ve Francii v Les Deux Alpes, kde si zajezdila i s muži, a nakonec na strmějších kopcích ve švýcarském Saas Fee. „Všude byly perfektní podmínky, na sjezdovkách ráno tvrdý manšestr," popsala kvalitu sněhu.

I na závodech se chce nejvíc zaměřit na svoji hlavní disciplínu - obří slalom. Na druhou stranu nechce opustit slalom a láká ji i superG a sjezd. „Ráda bych jela úvodní svěťák v Söldenu. Pak si chci určitě sjet body ve sjezdu, abych mohla na kombinaci. Rychlostky mi pro obřák pomáhají. Ale vidím, že všechny čtyři disciplíny pořádně stíhat nejde. Uvidím, jak to nakonec vyjde," rozhoduje se, jak uspořádat termínový kalendář.

Světový pohár má totiž čtyři nové destinace (italský Kronplatz, Killington v USA, Jeongseong v předolympijské Koreji a březnové finále v Americe), což především pro menší týmy znamená náročné změny logistiky. „Musíme se domlouvat, kam a jak pojedeme i s ostatními, abychom mohli společně potrénovat," vysvětluje trenér a otec Kateřiny Radovan Pauláth.

Bližší vztahy fungují nejlépe se Slovinkami a Polkami. Při výběru závodů se zároveň musí počítat s nutností sbírání bodů pro olympijskou kvalifikaci pro účast na Hrách v roce 2018.

V realizačním týmu vedeném otcem Radovanem už nepokračuje trenér Petr Lajkeb, jinak se nic nemění. „Ráda bych s sebou brala víc fyzioterapeuta, ale záleží to na financích," plánuje lyžařka.

Rozpočet má zajištěn, hlavními partnery zůstává Lípa resort, společnost Ren power, Centrum sportu Ministerstva vnitra ČR, Moravskoslezský kraj a domovské město Havířov.

Také materiál zůstává, věří Rossignolu. „Jen jsem změnila boční úhel nastavení bot, aby byl méně agresivní i na měkčím povrchu," ukazuje. „Všechno funguje, jen musím posílit svoji hlavu, abych to proměnila do slušných výsledků," ví dobře.

Tomáš Nohejl