Karvinští odehráli v Ostravě největší drama v historii sokolského basketbalu v ligových soutěžích. Bohužel nakonec prohráli, ačkoliv domácí byli v úvodním prodloužení blízko porážce. Ani 58 bodů Davida Číšeckého (z toho osm trojek), což je rekord v Sokole a největší bodový výsledek letošních soutěží v kategorii U19, Karvinou k výhře nedotáhl.

BK NH Ostrava – Sokol Karviná 103:101 po třetím prodl. (43:38, 75:75, 84:84, 93:93)

Hosté i domácí nastoupili v plné síle a lépe začali Karvinští. Padalo jim do koše vše, na co sáhli. Ostravané disponovali obrovskou silou, na perimetru byli zase lepší a mrštnější hosté.

Stav zápasu se začal vyrovnávat ve druhé čtvrtině, poločas skončil 43:38 pro Novou huť. Druhá půle přinesla obrovský boj pod koši na obou stranách. Diváci viděli typické utkání play off – tvrdost, nervozita, ztráty na obou stranách i skvělé momenty.

Na karvinské straně je předváděl hlavně Číšecký, který byl doslova k neudržení. V poslední čtvrtině šli hosté do vedení, ale domácí kontrovali a v poslední minutě se skóre několikrát změnilo. Hosté nakonec ubránili poslední útok Nové huti a šlo se do prodloužení. To ještě nikdo z aktérů netušil, že nebude zdaleka poslední.

V úvodní pětiminutovce pokračoval oboustranný „masakr" a pod koši se to dost řezalo. Karvinští měli výbornou dvouminutovou pasáž a minutu před koncem vedli 84:80. Pak ale dvakrát neuhlídali Veselého a ten srovnal. Střela Číšeckého v poslední vteřině do obroučky nespadla. Za stavu 84:84 se šlo do druhého prodloužení.

V něm hosté obdrželi trojku od Veselého, ale pak skvělou obranou otočili na 89:90. Ostravané kontrovali trestnými hody, obrátili na 93:90, hosté srovnali, jenže poslední slovo mohli mít zase domácí. Tři sekundy před koncem házeli dva trestné hody, ovšem nedali ani jeden a jelo se dál. V hale Tatran už v tu chvíli nebyl divák, který by jen seděl.

Ve třetím prodloužení musel ze hřiště pro pět osobních chyb Číšecký, a to se ukázalo jako rozhodující. I domácí přišli o tři své opory pro pět faulů, jenže Veselý na hřišti byl pořád. Těsně před koncem Seidler šestkami srovnal na 101:101, domácí si vzali timeout a znovu měli poslední útok. Rozhodčí Cikánek z Krnova posléze odpískal Bubrínovi faul, který snad viděl jen on, protože Bubrín stál aspoň metr od soupeře a navíc odstupoval do boku. Domácí ale šestky proměnili a nesmírně dramatické utkání rozuzlili.

„Dneska vyhrál určitě šťastnější tým, ne lepší. Naše hra v útoku byla postavena systémově na Číšeckém a ostatní hráči v útoku podali svůj standard, ale nikoli nadstandard, což je pro play off nutné," poznamenal trenér Sokola Petr Šupol.

„Hráčům není příliš co vytknout, dali do utkání vše a vyššímu, tvrdšímu a agresivnějšímu soupeři skvěle vzdorovali. Prokázali, že jsou schopni i venku favorita potrápit. V domácí odvetě uděláme vše pro to, abychom se do Ostravy ještě vrátili," slíbil Šupol karvinským fanouškům, kteří vyjeli svůj tým podpořit i do Ostravy.

Druhé utkání série se hraje v karvinské tělocvičně ZŠ Družby již zítra, v sobotu 29. března od 14.15 hodin a domácí by si za své letošní výkony jistě zasloužili adekvátní podporu!

Karviná: Číšecký 58, Bubrín 12, Seidler 9, Jílek 7, Hubáček 7, Koukol 4, Hašek 2, Saitz 2, Štěpánek, Krutina, Lepka, Segeďa. Trenéři: P. Šupol a R. Hamrus.