Město si naposledy „užívalo" extraligového přívlastku v roce 2004. Z tehdejší sestavy zbyli v současném kádru ŠK Karviná jen Jozef Michenka a Jaroslav Sobek. Co pro samotný oddíl znamená posun mezi českou elitu, o tom už pohovořil v krátkém rozhovoru předseda ŠKK Jaromír Canibal.

Co říkáte na to, že budete hrát po devíti letech opět nejvyšší šachovou soutěž?
„Po utkání v Pardubicích jsem měl obrovskou radost. Před začátkem soutěže jsem v něco takového doufal. Ale stejně uvažovala i družstva Orlové, Třebíče či brněnského Králova Pole. Nakonec se štěstí usmálo na nás a postoupili jsme. Je to ohromné!"

Kdy vám v průběhu sezony bylo nehůř a kdy naopak nejlíp?
„Nejhůře mi bylo po utkání ve Frýdku-Místku, kde jsme vysoko prohráli a to jsem byl na velkých rozpacích, jestli ještě můžeme bojovat o konečné prvenství. Nejlépe mi bylo po vítězství v derby nad Orlovou, kdy jsem začal věřit tomu, že můžeme soutěž vyhrát."

Budete hrát ve stejném složení i v extralize?
„Vše je o financích. Extraliga se už hraje dvoukolově, což je finančně náročnější. Za nás v novém ročníku už nemůže nastupovat Pavel Šimáček (hostuje v Karviné z Grygova), Vojta Zwardoň (hostuje z Frýdku-Místku) a Jozef Michenka (hostuje z Ostravy). Musíme tým posílit o české i polské hráče, kde je řada výborných šachistů. Uvidíme, co se nám podaří."

Oldřich Horák

Celý rozhovor naleznete v tištěném vydání Deníku v příloze KARVINSKO a HAVÍŘOVSKO.