„Do play off sice postupují první dva celky, ale určitě jsme chtěli skončit první," litoval hrající trenér Havířova Patrik Kovács ztráty vedoucí pozice.

Havířov měl přitom k dispozici velmi slušnou sestavu. „Už třetí utkání za nás hrají kluci z Olomouce, útočníci. Nemůžeme se tudíž vymlouvat na to, že v útoku pořád zaskakují rojníci. Za porážku v Brně si můžeme sami. Nepohlídali jsme si domácí brejky," uznal sportovně Kovács.

Jeho tým měl proti Dragonu územní převahu a tlak, jenže body nedával. „Zjednodušeně řečeno, my jsme hráli a soupeř dával body," pokrčil rameny Kovács.

Havířované skutečně diktovali tempo hry, měli třeba čtvrthodinovou pasáž, kdy zatlačili béčko Brna k jeho dvaadvacítce, jenže pak přišel útok ze špatného postavení, anebo individuální chyba a domácí se okamžitě vyřítili do protiútoku, na jehož konci získali buď území, anebo rovnou položili.

„Ani se nedá říct, že by proti nám hráli áčkoví plejeři. Byli tam sice tři členové prvního týmu, ale ne rozdíloví hráči. Je to mrzutá porážka," uznal Kovács.

V neděli sehraje Havířov rozhodující domácí utkání s Bystrcí o postup do play off. „Soupeř je za námi třetí a potřebuje vyhrát. My budeme také hrát na vítězství, ale kdyby se to náhodou nepodařilo, máme v záloze bodový náskok. Bude nám stačit položit čtyři pětky, nebo prohrát malým rozdílem sedmi bodů a nižším. Jakmile získáme aspoň jeden bonusový bod navíc, už se udržíme před Bystrcí, takže si play off zahrajeme," vysvětlil.

Věří, že se to podaří. „Na jaře jsme dosud položili čtyři a více pětek v každém utkání. I teď v Brně," odůvodnil svůj optimismus.

Do play off postoupí první dva celky jak moravské části soutěže, tak té české. Bohužel semifinále i finále play off se hraje už jenom na jedno utkání, takže Havířov, pokud skončí druhý, stejně pojede o postup do finále bojovat ven, pravděpodobně na hřiště pražské Iuridicy, a pak i samotné finále bude hrát nejspíš proti Dragonu B, takže zase v Brně. Nejdřív si ale musí v duelu s Bystrcí právo startu v play off vůbec vybojovat.

„Jak říkám, naším cílem pro jaro bylo neprohrát doma před vlastními fanoušky ani jednou a nechceme si to pokazit v posledním utkání. Budeme hrát na výhru. Lavička by měla být kompletní. Měli bychom poskládat sestavu, kterou se nám na jaře ještě složit nepodařilo," pozval Kovács fanoušky ragby na závěrečný domácí duel, který startuje tuto neděli ve 14 hodin.

Dragon Brno B – RC Havířov 42:24 (18:12)

Pětky: 6:4. Rozhodčí: Priskin, Bednařík. Bez ŽK. Diváci: 50.

Body Brna B: Skoupý 22, Kučera 5, Sedlák 5, Wronka 5, Schütz 5.

Havířov: Kovács 5, Tržický, Macháček, Wantulok 5, Veselý, Fric, Mihálik, Duda 5, Kozubík, A. Kloda 4, Žáček, Lamač, Hanák, Sittek 5, Hladík – Indrák.