Šachisté Těšína opanovali soutěž bez jediné prohry a mají tak nárok na postup do I. ligy, druhé nejvyšší soutěže v republice.

Tým složený z rodilých Těšíňanů – Miturové, L. Langnera, Gibiece, Mitury, J. Langnera, Kawuloka a Stonawského, doplněný o hráče z Polska Raszku, Urbanského a Wiewioru, vytvořil dobrou partu, která dokázala vyhrát soutěž, ve které nebyla tak úplně favoritem.

Postup šachistů se nerodil lehce. „Všechny nás stál hodně sil a nervů, jelikož v loňském roce ještě prvoligová Orlová nám byla celou dobu v patách, takže jsme si nemohli dovolit sebemenší zakolísání," poznamenal Ladislav Langner, opora českotěšínského celku.

O jedinou porážku Orlové se postaral právě Slavoj, což také nakonec rozhodlo. Poslední kolo už se totiž obešlo bez překvapení. Orlová vyhrála v Havířově, jenže Těšín zase v Uničově, a tak oslavy mohly propuknout ve městě nad Olší.

ŠK Uničov – Slavoj Český Těšín 1:7

V posledním kole se střetl postupující a sestupující. Duel s posledním Uničovem byl jen splněnou povinností Těšína v cestě za vítězstvím v soutěži.

Jako první skončil souboj na první šachovnici mezi mezinárodními mistry, českotěšínským L. Langnerem a uničovským Žůrkem. Partie dopadla remízově.

Zanedlouho se na dalších šachovnicích začal projevovat rozdíl ve výkonnosti mezi hráči obou družstev. Postupně vyhrál Gibiec, Kawulok i J. Langner. „Za stavu 3,5:0,5 jsem měl tu čest jako kapitán družstva potvrdit svým vítězstvím náš postup, což se mi i povedlo," prozradil kapitán hostí Václav Mitura.

V klidné atmosféře pak své lepší pozice dotáhli do zdárného konce Raszka a Miturová a na závěr remizoval Urbanski, takže bodovali všichni hráči Slavoje. Příznačná tečka za skvělou sezonou.

Body: Žůrek a Navrátil st. po 0,5 – Mitura, Miturová, Raszka, Gibiec, Kawulok a J. Langner po 1, L. Langner a Urbanski po 0,5.

Slovan Havířov – Slavia Orlová 2,5:5,5

Skvělou sezonu však mají za sebou i šachisté Orlové. Z jedenácti utkání nezvládli jen jedno, jenže zrovna to rozhodující. Na závěr si přijeli spravit chuť k derby do Havířova.

„Zápas proti Orlové byl příjemným završením sezony," sdělil Deníku zástupce kapitána domácích Aleš Kubeczka. „Za Slavii nastoupili naši dva spoluhráči z minulé sezony, a to Zabystrzan a Sieber. Oba bodovali," dodal.

Po rychlých remízách Pacla a Kubeczky udělal chybu havířovský Ovesný, koncovku s pěšcem neudržel ani Valenčík a Orlová se odpíchla k výhře. Po další remíze Mesiarika už byl stav 1,5:3,5 a domácí měli poslední šanci zastavit Orlovou v cestě za očekávanými body. Jenže v nadějné koncovce zachyboval také Kaminsky a bylo rozhodnuto. „Nakonec si nechal chytit dámu Jaworski, hostům jsme to dost ulehčili," podotkl Kubeczka.

V nejdéle hrané partii zápasu naplno bodoval alespoň Neděla, který tak snížil na konečných 2,5:5,5. Po loňském druhém místě se Slovan tentokrát musí spokojit s pouhým udržením v soutěži. „Oceňuji, že naprostá většina zápasů soutěže proběhla v příjemné a přátelské atmosféře a gratuluji družstvu Českého Těšína k zaslouženému postupu do první ligy," sportovně popřál sousedům k úspěchu Aleš Kubeczka.

Body: Neděla 1, Mesiarik, Pacl a Kubeczka po 0,5 – Olšarová, Sieber, Kuboš a Lojek po 1, Baier, Kostka a Zabystrzan po 0,5.

Sokol Velké Losiny – ŠK Karviná 5:3

Poslední zástupce Karvinska v této soutěži – Karviná, se v závěru soutěže prezentoval špatnými výsledky (pět proher z šesti zápasů v kalendářním roce 2017), a tak se konečnému pátému místu nemůže divit.

K posledním zápasu odjela Karviná oslabena o dva hráče základní sestavy. V zápase, ve kterém o nic nešlo, se očekávaly rychlé remízy, ale opak byl pravdou. „Hned zkraje jsme odmítli remízy na dvou šachovnicích a soupeřům bylo jasné, že jsme nejeli přes 150 kilometrů jen z povinnosti," zasmál se kapitán Karviné Lubomír Zimniok.

Nicméně první partie remízou opravdu skončily. Na zadních šachovnicích mladý Kutálek remizoval s domácím Hastíkem a Walowy zase s domácím Chytilem. Následně losinský Vicenec nevyzrál na Káňu, a tak i třetí duel skončil nerozhodně.

„Jenže pak jsem chyboval já i Canibal a domácí se dostali do vedení. Naše polská posila Anna Kubicka po tuhém boji získala remízu a stala se naší neúspěšnější hráčkou, když získala 79% svých zápasů. Pořád jsme ale potřebovali dvě výhry, abychom Losiny dorovnali. Jardovi Sobkovi se to povedlo a svou převahu v nelehké koncovce uplatnil, bohužel Jarda Olšar nehrál nejpřesněji a naopak prohrál," přiblížil druhou půlku utkání Zimniok.

Body: Valenta, Sohr a Kubíček po 1, Gnida, Vicenec, Chytil a Hastík po 0,5 – Sobek 1, Kubicka, Káňa, Walowy a Kutálek po 0,5.

Oldřich Horák