Bylo jasné, že za stavu 2:2 bude rozhodovat psychická odolnost. Tu ale Karvinští prokázali. V utkání prohrávali už 2:7, přesto dokázali srovnat na 7:7!

„Neuvěřitelně jsme se zmátořili. Za to, jak se kluci vrátili do zápasu, zaslouží obdiv," uznal trenér Karviné Lumír Rosůlek, který však v Poličce chyběl, neboť měl minulý čtvrtek pracovní úraz.

„Neskutečně mě to štvalo. Scházet na rozhodujícím zápase sezony… Chtěl jsem klukům pomoct na hřišti, ale ležel jsem doma," mávl rukou Rosůlek.

V Poličce ho tak zastoupil Martin Pala starší. „Ale koučovat jsem začal až od stavu 7:2. Do té doby jsem plnil jen roli vedoucího mužstva, jak bylo domluveno. Pak už jsem to ale nevydržel," přiznal Pala.

Domácí i hosté předváděli skvělý hokejbal, Polička se v úvodu ujala vedení, když rozhodčí poslali Karvinou do oslabení, ale ti se nevzdávali ani v době, kdy náskok domácích narostl na pět gólů a stovka diváků skandovala: "Dejte jim deset."

„To byla taky sranda. V závěru zápasu, kdy jsme soupeře ždímali, už byli zticha," zasmál se Pala.

Za stavu 6:2 stáhl ze hry Smolku, kterému se vůbec nedařilo a do brány poslal teprve patnáctiletého Mokrého. „Ten to zavřel a kluci začali makat. Stáhli jsme sestavu na pět beků a osm útočníků, naše druhá lajna byla produktivní a náskok Poličky smazala," pochvaloval si Pala starší.

Jeho syn Martin nahrál Lukovi a Pořízkovi na pět branek a rázem to bylo 7:7 a Karvinští tlačili opařené domácí, jak se dalo. Zápas nakonec dospěl do prodloužení a i tam měli hosté navrch. Pořízek při své megašanci obešel i brankáře, ale byl zezadu zahákován a prázdnou bránu netrefil. „Podle mě jsme měli jet trestné střílení, ale rozhodčí byli jiného názoru a dali soupeři jen dvě minuty," divil se Pala.

V závěru prodloužení pak slovenský arbitr (odkud se vůbec vzal?) vyloučil Kaluse za běžný souboj a dohrávalo se čtyři na čtyři.

Nájezdy už dopadly lépe pro Poličku, která tak se štěstím postoupila. „Byl to obdivuhodný zápas. Ty nájezdy už jsou loterie, domácí v nich měli lepšího gólmana a my neměli štěstí, když Pořízek trefil jen tyč. Ale nevadí, kluci se vyždímali a předvedli skvělý výkon," uznal Martin Pala.

„Také bych chtěl hráčům poděkovat za celou sezonu, byly lepší i horší dny, ale kluci makali a snad jsme v tomto složení ještě neřekli poslední slovo. Je škoda, že jsme se do finále nakonec nedostali, ale za odehranou sezonu plnou zážitků zaslouží mančaft velký dík," přidal se Lumír Rosůlek.

Tým skutečně zaslouží obdiv, jak letošní sezonou procházel. Mladý kádr prokázal svou perspektivu, navíc Martin Pala mladší se stal v dresu pražského Kertu, kde byl na střídavé starty, mistrem extraligy. Stejný úspěch si letos v dresu pražské Slavie připsaly na konto i Tereza Palová a Kateřina Němcová, stálice v ženské hokejbalové sekci.

Kometa Polička – HbK Karviná 8:7 sn (3:2, 4:2, 0:3 – 0:0)

Branky: Schauber 4, Štefka, Tobiáš, Holec, rozhodující nájezd Štefka – Luka 3, Pořízek 3, Říman. Konečný stav série: 3:2.

Karviná: Smolka, Mokrý – Pilch, Mikeš, Kalus, Pacas, Vašek, Sladký – Diviš, Pietrasz, Říman – Luka, Pala ml., Pořízek – J. Rosůlek, Farský, Szotkowski.