Minivýprava pod vedením trenérů Emila Brzosky a Pavla Kheka odjela do Kosova s ambicemi prosadit se do první desítky, ale skutečnost byla ještě lepší. Český svaz vzpírání přijal nominaci pěti chlapců a jedné dívky. Z Horní Suché reprezentovali Českou republiku Matěj Moskál, František Polák, Martin Štreichl a Vendula Šafratová, z Havířova pak Nikolas Brezina.

První den nastoupila ve váze do 48 kg teprve třináctiletá Vendula Šafratová, svěřenkyně trenéra Pavla Kheka, a mezi o dva roky staršími soupeřkami skončila na velmi pěkném pátém místě. „Myslím, že pátý flek v Evropě mezi dívkami do patnácti let je krásné umístění. Vendulu považujeme všichni za mimořádný talent českého vzpírání, koneckonců na ME do patnácti let bude reprezentovat ještě dva roky,“ osvětlil Pavel Khek.

Šafratová vytvořila v Kosovu hned čtyři nové české rekordy. Tři mezi juniorkami ve váze do 48 kg (trh 56, nadhoz 65 a dvojboj 121) a jeden mezi mladším žactvem do 50 kg (trh 56), kde vymazala rekord Patrika Krywulta (55 kg) z roku 2002.

Česká výprava na ME v Kosovu.Zdroj: Shpend Ahmeti

Ve váze do 50 kg měl svou premiéru Matěj Moskál, další svěřenec trenéra Kheka, který je také velkým příslibem na příští ME, jelikož má teprve 15 let a váží jen 45 kilo. „Až bude mít plnou padesátku, bude mít také větší šance umístit se,“ dodal Khek.

Letos byl jeho výkon 156 kg ve dvojboji (68 + 88) a stačil na sedmé místo v Evropě.

Ve váze do 56 kilo startoval Nikolas Brezina, jehož v Havířově trénuje Miloš Kopecký. Svého svěřence připravil solidně, Brezina vybojoval pěkné 9. místo za výkon 182 kg ve dvojboji (80 + 102).

V kategorii do 17 let nastoupil ve váze do 56 kg František Polák, svěřenec trenéra Emila Brzósky a předvedl svůj životní výkon. Měl všech šest pokusů platných a v trhu dal 99 kilo, takže z toho byla nakonec bronzová medaile.

Celkově skončil ve dvojboji čtvrtý a v závodě postupně vytvořil hned sedm nových českých rekordů juniorů, a to v trhu 97 a 99 kg, v nadhozu 118 a 121 kg a ve dvojboji postupně 213, 217 a 220 kg. „Frantovi závod neskutečně sedl, zvedal činky, jako by byl na tréninku,“ zasmál se Emil Brzóska.

Úspěšní medailisté z Horní Suché.Zdroj: Shpend Ahmeti

Svého oddílového kolegu však ještě trumfnul Martin Štreichl, další svěřenec Pavla Kheka. Ve váze do 77 kg měl v trhu tři platné pokusy. Nad hlavu dostal postupně 112, 116 a 120 kilo, což byl jeho osobní rekord v této váze, protože doma startuje ve váze do 85 kg.

A potom přišla jeho parádní disciplína nadhoz. Základním pokusem vytvořil nový český rekord 157 kg, poté mu nevyšel pokus na 163 kg, ale zvýšil na 164 a předvedl krásný platný pokus, který znamenal druhé místo v Evropě a zisk stříbrné medaile.

„Martinovi jsem takový úspěch strašně přál. Je to poctivý dříč, který se svědomitě připravuje na každý závod sezony,“ měl trenér Khek z Martinova úspěchu velkou radost.

Student havířovské střední školy elektrotechniky a strojírenství dosáhl ve dvojboji na krásné 6. místo a překonal tři nové české rekordy (nadhoz 157 a 164 kg a také dvojboj 284 kg).

Nutno ještě dodat, že dvojice Štreichl – Polák odlétá už 14. října na další ME, a sice juniorů do 20 let do Albánie.