Na finálovém turnaji v Chomutově se staly nejúspěšnějším týmem z Moravy a Slezska.

Už jen samotný postup mezi osm nejlepších družstev v republice je v obrovské konkurenci skvělým úspěchem. Svěřenkyně trenérky Martiny Šindlářové z basketbalového BK Havířov jej pak na závěrečném turnaji ještě vyšperkovaly pátým místem.

„Je to skoro senzace. V této věkové kategorii jsme nikdy tak vysoko nebyly," upozornila radostně Šindlářová, která je zároveň předsedkyní BK Havířov.

Mistři. Havířovská stavebka dosáhla na florbalový titul.
Havířovská stavebka získala republikové zlato

„Děvčata mě každým tréninkem i zápasem v sezoně utvrzovala v tom, že tvoří skvělou partu. Dávala do hry nezbytné srdíčko a byla radost jejich herní vývoj sledovat," uznala Šindlářová.

Její svěřenkyně se celou sezonu prezentovaly vyrovnanými výkony a slušnou formu potvrdily i v Chomutově, byť na ty úplně nejlepší to nestačilo.

„I tak to byla obrovská škola. Nejsilnější kluby mají širší možnosti při výběru hráček, to je prostě fakt, ale naše holky ukázaly, že se s nimi mohou v budoucnu poměřovat. Naší snahou je hrávat právě proti těm nejlepším, aby se holky posouvaly dopředu a nestagnovaly," upřesňuje Šindlářová.

Mladé basketbalistky Havířova kategorie U14.Zdroj: BK Havířov

V základní skupině mladé Havířovanky nejprve podlehly našlapanému domácímu Chomutovu a po bitvě i Jičínu, takže bylo jasné, že semifinále se jich už týkat nebude, což závěrečný zápas se silným Hradcem Králové jen potvrdil.

V zápasech o 5. až 8. místo už se ale havířovský tým vytáhl. V utkání plném zvratů porazil KP Brno, a tím se stal nejúspěšnějším týmem této kategorie ze všech moravských a slezských celků. Před ním už totiž skončily jen týmy z Čech.

V závěrečném duelu o páté místo vrátily Havířovanky porážku Jičínu. „I přes nějaké výpadky se mi potvrdilo, že náš tým se nevzdává. Holky hrály bojovně na doskoku, rychle do útoku. Dávaly důležité koše a zaskakovaly jedna za druhou," chválila Šindlářová.

Ilustrační foto.
Požár rozvodny v Bohumíně způsobil škodu za 3 miliony korun

Průvodní jevy celé sezony, tedy obrovská vůle a nesmírné odhodlání uspět, prokazovala děvčata i na finálovém turnaji. „Občas jsme v sezoně prohrávaly třeba o patnáct dvacet bodů a zbývala jen čtvrtina do konce. I z takových stavů se ale holky vyhrabaly. Jsou to bojovnice. Za celou sezonu zaslouží obrovský dík, stejně jako rodiče, kteří nás do Chomutova vyjeli podpořit v hojné míře," děkovala Šindlářová.

Výsledky Havířova: Chomutov – Havířov 81:39, Havířov – Jičín 73:83, Hradec Králové – Havířov 114:37, Havířov – KP Brno 77:74, Jičín – Havířov 55:58.

Konečné pořadí MČR U14: 1. Basket Praha, 2. Chomutov, 3. Hradec Králové, 4. Slovanka, 5. Havířov, 6. Jičín, 7. KP Brno, 8. SŠMH Brno.

Havířov: Kolková, Kokošková, Morská, Bělicová, Válková, E. Kubíčková, Bubelová, Vajglová, Pilátová, Bernaciková, Urbančíková, Lapišová, Hájková, Slížová, Břenková.

Kromě týmu U14 se na národní finále a na svou první cestu za „větším" basketbalem vypravila i nejmladší děvčata ročníků 2004 až 2006, tedy kategorie U13. „I to bylo pro holky obrovskou zkušeností a zároveň motivací do další práce. Všechna utkání byla vedena v daleko rychlejším tempu, než známe z oblastního přeboru. Byla to skvělá průprava do žákovské ligy U14, která tato děvčata od nové sezony čeká," uznala Šindlářová.

A jejich o rok mladší kolegyně z kategorie U13.Zdroj: BK Havířov

Na národním finále v Litoměřicích mladé Havířovanky poprvé v kariéře potkaly týmy z Čech a obecně slavnější kluby. „Holky se otrkávaly, poprvé hrály tak kontaktní basket, jsou to velké zkušenosti. Už jen sledování ostatních soupeřů pro nás bylo hodně přínosné. Tým zaslouží pochvalu, jak zápasy odjezdil, holky hrály doslova na krev. Těší nás, že jsme neskončily poslední a dokázaly na turnaji jednou vyhrát," připomněla Šindlářová závěrečnou výhru nad Olomoucí v zápase o 11. místo.

Výsledky Havířova: Havířov – Sparta Praha 43:92, Plzeň – Havířov 76:51, Havířov – Pardubice 47:58, Havířov – Olomouc 57:45.

Havířov: Válková, Břenková, Hájková, Krajíčková, Hejsková, Slížová, Čelechovská, Jaglářová, Strakošová, Križanová, Bělicová, Smolíková, K. Lapišová, T. Lapišová.