Žádný turnaj v Kotěhůlkách, rovnou na mistrovství světa v největším a nejtradičnějším stylu karate na světě – shotokanu, se představili koncem dubna zástupci SKK Budo a TJ Start Havířov. Samozřejmě pod hlavičkou české reprezentace, jejímiž jsou členy.

Šampionátu v bulharské Varně se zúčastnilo takřka 1 200 závodníků z 32 zemí světa. „Je to obrovský počet nejlepších karatistů svých zemí. V takové konkurenci se chce každý vytáhnout a musím říct, že nás čekal opravdu náročný maraton," připustil známý trenér Marek Franta z Havířova. Za pravdu mu dalo 1 400 odbojovaných utkání, které se na tatami uskutečnily.

Volný čas? Zapomeňte

Světové mistrovství trvalo čtyři dny. Každý den se zápasilo už od brzkých ranních hodin a končilo v pozdních večerních. Postupující závodníci neměli čas se zabývat ničím jiným než přípravou na další utkání. V praxi to vypadalo asi tak: zápas, odpočinek, zápas, jídlo, odpočinek, zápas, jídlo, spánek.

Malé i velké běžce neodradilo ani chladné počasí a všudypřítomný déšť.
Osvobození města si připomněli během

Havířovská výprava měla na akci čtyři své zástupce, a to Petra Navrátila, Marka Kalendu, Samsona Grigorjana a Filipa Chmelíčka. „Kluci udělali maximum pro to, aby získali nějakou tu medaili. Její zisk byl na takovém monstrózním podniku mimořádně obtížný, jelikož světové karate našemu českému tak trochu uteklo," přiznal Franta.

Na mysli měl patrně státy jako Egypt, Rusko, Ázerbájdžán, Turecko či Kazachstán, které udělaly obrovský posun vpřed a držet krok se závodníky těchto zemí, toť pro české zástupce velice obtížné.

Zacinkalo to i ve Varně

Mladí Havířované ovšem zúročili dlouholetý trénink a své závodnické zkušenosti z mnoha těžkých turnajů, jichž se SKK Budo a TJ Start účastní. Medaile vozí z nadnárodních podniků už řadu let a nakonec z toho byly hned čtyři sympatické cenné kovy i v Bulharsku na mistrovství světa.

Petr Navrátil (vlevo) - stříbrný ve své kategorii.Zdroj: SKK Budo

Trenér Franta nejvíce sázel na juniora Petra Navrátila (váha do 61 kg), který se mu za důvěru odměnil stříbrnou medailí ve WKF kumite a bronzovou medailí v shobu ippon kumite.

Velkým překvapením byl pro všechny Marek Kalenda, kterého na medailové příčky netipoval snad nikdo. „Musím přiznat, že ani já. Marek se ale vyhecoval a předvedl nádherný výkon," uznal Franta. Výborně připravený Kalenda se mezi juniory neztratil a odnesl si bronz z váhovky nad 76 kilogramů ve WKF kumite a dokonce stříbro v shobu ippon kumite.

Ilustrační foto
V Horní Suché se začne stavět kruhový objezd

Velkou smůlu měl nejvíce ostřílený havířovký závodník Samson Grigorjan, který musel kvůli vleklým zdravotním problémům ramene ve třetím kole odstoupit, ale bohužel i takové negativní stránky přináší vrcholový sport. „Pevně doufám, že se Samson v brzké době dá dohromady a bude i nadále pokračovat v závodní kariéře, a že přiveze ještě hodně výborných výsledků z obdobných akcí," zadoufal trenér Franta a všem svým svěřencům poděkoval za vzornou reprezentaci klubu, města Havířov, Moravskoslezského kraje i své země.