Přípravy zabraly jako obvykle orlovským pořadatelům moře času, nový ředitel závodu Petr Koláček je však optimistou. „Jsme připraveni a doufáme, že milovníci cyklistiky uvidí kvalitní etapový závod. Věnovali jsme mu několikaměsíční úsilí, během kterého se musí domyslet do detailu každá drobnost, takže pevně věřím, že naše snaha nepřijde vniveč," poznamenal Koláček, který dostal významný podnik na starost po svém otci Miroslavovi, dlouholetém úspěšném řediteli závodu.

Kdy a kde startují a končí jednotlivé etapy letošní Gracie?
Letošní ročník se pojede ve dnech 25. až 29. dubna. První etapa 25. dubna je prologem
v Havířově v ulici Na Nábřeží a startuje v 17 hodin. Druhá etapa startuje 26. dubna u Elektrárny Dětmarovice v pravé poledne. Jede se jako obvykle přes Orlovou do Havířova, přes Těrlicko, Dobrou, Raškovice, Frýdlant, Hukvaldy a Kopřivnici až do Štramberka. Trasa je dlouhá 105 kilometrů. Třetí etapou bude časovka se startem 27. dubna v 11 hodin v Šenově. Pojede se do Ostravy-Radvanic a zpět. Děvčata ujedou 26 kilometrů. Další den 28. dubna čeká závodnice čtvrtá etapa se startem v Lichnově. Trasa povede přes Tichou, Trojanovice, Pustevny, Střední Bečvu, Soláň, Velké Karlovice, hraniční přechod se Slovenskem, Bumbálku, Bečvu, Rožnov, Frenštát a zpět do Lichnova. Délka trasy činí 123 kilometrů. Poslední etapou jsou klasické orlovské okruhy, které nechceme měnit. Start je v neděli 29. dubna v 10 hodin od Městského úřadu v Orlové-Lutyni. Pokračuje se přes Dětmarovice, Dolní Lutyni a zpět do Orlové.

Kterou etapu považujete za nejzajímavější, kterou za nejnáročnější a proč?
Bezesporu nejzajímavější a nejnáročnější etapou zároveň bude čtvrtá etapa, vedoucí přes dva kraje – Moravskoslezský a Zlínský. Trasa vede přes Pustevny a Soláň, což jsou kopce, které vzbuzují respekt. Cyklisty čeká i docela výživné stoupání z Velkých Karlovic na hranici se Slovenskem, k takzvanému Partyzánovi, což je památník věnovaný přechodu partyzánské jednotky Jana Žižky v roce 1944. Sám jsem tu trasu několikrát na kole absolvoval, takže vím, že je dost náročná. Zároveň je ale velmi pěkná.

Omezí některé etapy dopravu 
v Orlové? Kdy a na jak dlouho?
Ve čtvrtek 26. dubna budeme při druhé etapě Orlovou pouze přejíždět, a to zhruba ve 12.10 hodin. V neděli to bude horší, to se jedou ty okruhy, takže prosíme veřejnost o pochopení a předem se omlouváme za možné dopravní komplikace, které mohou vzniknout v době konání závodu, což je od 10 do přibližně 12.45 hodin.

Jakou předpokládáte účast?
Na startu se objeví 130 závodnic, což představuje dvaadvacet týmů plus doprovod. Přihlásilo se nám sice až 27 týmů, ale z důvodu propustnosti a plynulosti provozu i ubytovacích kapacit preferujeme již zmíněných dvaadvacet týmů. Na startu přivítáme nejlepší cyklistky z Jihoafrické republiky, Austrálie, Velké Británie, Nizozemska, Švédska, Dánska, Polska, Itálie, Francie, Slovinska, Ruska, Ukrajiny a Německa. Chci podotknout, že závodnice z Jihoafrické republiky a Francie jsou na startu Gracie vůbec poprvé a na jejich start se těším.

Objeví se na trati nějaká známá jména?
Určitě by neměla chybět mistryně světa na silnici i v cyklokrosu Marianne Vossová z Nizozemska, Češka Růžičková nebo čtyřnásobná vítězka Gracie Hanka Kupfernagelová. Vzhledem k olympijskému roku budou startovat i závodnice stejných kvalit jako favoritky.

Už znáte jméno hlavního rozhodčího? Odkud přijede?
Měl by to být Christian Magiera z Německa. Je to nový rozhodčí, neznáme ho. Přesto věřím, že závod bude připravený tak, aby nebyly z jeho strany připomínky. 
I v minulých ročnících jsme byli hodnoceni velmi dobře.

Dojde v letošním ročníku k nějaké změně oproti předchozím letům?
Ano, dojde. Předně nastala generační výměna ve vedení Gracie (úsměv) a co se týče tratí, pak se vracíme k původním trasám, které byly do roku 2009. Důvodem tohoto kroku je dokončení oprav komunikací, po nichž tyto etapy vedly. V některých obcích, jimiž projíždíme, dodělali kanalizace a trasy jsou opět průjezdné. I tak občas ještě narážíme na problémy s opravami mostů a třeba v Lichnově musíme na poslední chvíli měnit začátek trasy. Ale zvládneme to.

V jakém stavu jsou vozovky?
Po letošní tuhé zimě, přestože nebyla nijak dlouhá, nejsou silnice v ideálním stavu. Spíš ve špatném. Věřím, že po dohodě se Správou silnic jednotlivých krajů došlo alespoň k opravě těch nejhorších výtluků a cyklistky se nám na silnicích nepřerazí.

Program letošní Gracie

Středa 25. 4. (17.00) – prolog: časovka jednotlivkyň 2,2 km
Čtvrtek 26. 4. (12.00) – I. etapa: silnice 105,1 km (Dětmarovice – Štramberk)
Pátek 27. 4. (11.00) – II. etapa: časovka jednotlivkyň 26,0 km (Havířov – Ostrava – Havířov)
Sobota 28. 4. (12.00) – III. etapa: silnice 122,4 km (Lichnov)
Neděle 29. 4. (10.00) – IV. etapa: silnice (okruhy) 100,2 km (Orlová)