Od nejmladších nováčků až po žáky a žačky se jednotliví závodníci předvedli jak v krátkém programu, tak ve volné jízdě. Diváci na kopřivnickém zimním stadionu viděli propracované jízdy, radost a smích, ale také pády, slzy a zklamání. Nejen o kopřivnickém závodu, ale také o krasobruslení obecně, jsme v rozhovoru vyzpovídali Evžena Milčinského, prezidenta a šéftrenéra klubu FSC (Figure Skating Club) Kopřivnice, jenž je zároveň i místopředsedou Českého krasobruslařského svazu.

Spíše rodinná atmosféra, která panovala na kopřivnickém zimním stadionu, je nejspíš pro tento sport specifická, že?

Jsme sice olympijský sport, a myslím, že úspěšný, ale bohužel malý. Šlo o kategorii dětí, takže diváci byli v drtivé většině spíše rodinní příslušníci nebo známí či kamarádi. Ale toto je problém každého sportu. I v hokeji je v extralize relativně plný stadion, ale když zajdete na ten samý zimák na pátou třídu, tak jsou tam opět jen rodiče. Přes to všechno si myslím, že si do Kopřivnice našlo cestu dost lidí. Navíc jsme ze závodů dělali internetový přímý přenos a vzhledem k tomu, že jsme měli přes dva a půl tisíce přístupů, myslím, že jde o celkem vysoké číslo.

Byl to navíc poslední nominační závod…

Za čtrnáct dní bude mistrovství České republiky této kategorie. Vzhledem k tomu, že jsme opravdu posledním nominačním závodem před republikovým šampionátem, tak i prvotní přihlášky naznačovaly, že sem přijede přibližně sto osmdesát závodníků. Nakonec jich bylo něco kolem sto čtyřiceti. Byly tam i nějaké odhlášky, zvláště pak soutěžících z popředí žebříčku. Nebyl to tedy úplný top, ale na druhou stranu zde nezávodili ani závodníci z chvostu žebříčku.

Dá se v žákovské kategorii najít nějaký rozdíl mezi děvčaty a chlapci?

Zjednodušeně řečeno jsou holky na ledě dravější, mají rády živější hudbu a jsou lepší skokanky, ale není to pravidlo. Kluci jsou spíše velké individuality. Vývojově a geneticky jsou ale proti holkám hodně pozadu a jsou i větší „trdla“. Ten zlom nastává v pubertě, kdy kluci více sílí, více skáčou a vyrovnávají se holkám, které naopak musí svádět boj se změnami svého těla. Kdo vydrží, dostává se na špici, a o tom je pak sportovní krasobruslení. Právě tyto lidi vidíme v televizi, ale není zde už vidět ten jejich vývoj.

VÝSLEDKY

Žačky: 1. Nikol Zátopková (FSC Kopřivnice) – 82,18 (krátký program – 1. místo, volné jízdy – 1. místo), 2. Eliška Hubáčková (KRASO-bruslení Prostějov) – 76,75 (2, 3), 3. Barbora Ksandrová (USK Praha) – 74,88 (3, 5)

Žáci: 1. Jan Kurník (BK LR Cosmetic Ostrava) – 102,53 (krátký program – 1 místo, volné jízdy – 1 místo), 2. Martin Bidar (BK České Budějovice) – 91,98 (2, 2), 3. Petr Kotlařík (FSC Brno) – 79,58 (3, 3)

Mladší žačky: 1. Anna Dušková (USK Praha) – 80,59 (krátký program – 1. místo, volné jízdy – 1. místo), 2. Aneta Drdová (HC PSG Zlín) – 73,75 (3, 2), 3. Andrea Kresnicerová (BK Variace Liberec) – 73,51 (2, 3)

Mladší žáci: 1. Filip Taschler (MBK Vyškov) – 66,68 (krátký program – 1. místo, volné jízdy – 2. místo), 2. Radek Jakubka (USK Praha) – 65,85 (3, 1), 3. Martin Bohuš (KRASO-bruslení Prostějov) – 55,26 (4, 3)

Nejmladší žačky: 1. Nikola Doubková (USK Praha) – 43,85, 2. Denisa Drábová (USK Praha) – 41,15, 3. Klára Štěpánová (FSC Kopřivnice) – 35,56

Nejmladší žáci: 1. Daniel Mrázek (KK Nymburk) – 37,96, 2, Martin Verbík (SK Kraso Uherské Hradiště) – 34,40, 3. Filip Ščerba (Ústecký krasobruslařský klub) – 33,98

Nováčci dívky: 1. Denisa Cimlová (USK Praha), 2. Julie Bajzová (HC PSG Zlín), 3. Kateřina Fričová (USK Praha)

Nováčci chlapci: 1. Lukáš Vochozka (BK České Budějovice), 2. Roman Musil (TJ Slavoj Český Těšín), 3. Radek Macháč (HC Oceláři Třinec)

Mladší nováčci, dívky: 1. Monika Váchová (TJ Kraso Mělník), 2. Tereza Hašlarová (USK Praha), 3. Alžběta Plašovská (BK LR Cosmetic Ostrava)

Celý článek v tištěném vydání Deníku