Slavia Havířov – Dukla Liberec 1:3 (-19, -20, 24, -21)

Domácí začali v domácím prostředí za stavu 0:2 na zápasy hodně zakřiknutě. Hosté, kteří neponechali nic náhodě a k zápasu přijeli už s denním předstihem, předvedli raketový nástup. Než se slávisté rozkoukali, už měli Severočeši v kapse uklidňující čtyřbodový náskok. Havířované jakoby nevěřili, že mohou stav zvrátit, set v podstatě dohráli z povinnosti.


Ve druhé sadě se situace opakovala. Liberec opět vedl 6:2, ale tentokrát domácí zabrali a postupně náskok zcela vymazali. V koncovce přitvrdil na servisu liberecký Vencovský a Dukla vedla 2:0.


Když Severočeši zopakovali úspěšný nástup i ve třetím setu, nezbylo domácímu kouči, než notně promíchat řady. Neuser, Kadlc a Kramár chytily šanci za pačesy a nadšeně bojující Slavia rázem hrála s favoritem zcela vyrovnanou partii. Po dramatickém průběhu havířovští volejbalisté dokázali diváky potěšit ziskem třetího setu a odvrácením konce zápasu i série.


„Zpočátku jsme hráli hodně zakřiknutě a vzpamatovali se až za stavu 0:2. Pak z nás vše spadlo a po prostřídání se naše hra zvedla. Škoda, že jsme nedokázali zápas ještě více zdramatizovat, protože šance na to byla,“ řekl po zápase kouč Havířova Ivan Pelikán, který uznal, že výhra i postup Liberce byly plně zasloužené. „Soupeř byl lepší a výhru si zasloužil. V celé sérii prokázal svou kvalitu a potvrdil, že je největším kandidátem na titul,“ dodal Pelikán.


„Tento zápas byl podobný těm u nás. Když domácí prohrávali 2:0, začali hrát na samé hraně rizika, a to jim vyšlo. Nedá se vůbec mluvit o tom, že bychom třeba ve třetím setu něco vypustili, protože to se v paly off nestane. Domácí prostě uhráli pár míčů v řadě a zvládli lépe koncovku. V ostatních setech se nám naštěstí podařilo situaci pohlídat,“ uvedl kapitán Liberce Jan Jeslínek, který byl spokojen s tím, že Liberečtí nemusí v Havířově trávit další noc.


„Náš cíl byl jasný, přejít přes Havířov pokud možno ve třech zápasech. To se podařilo, takže v tomto ohledu u nás vládne určitě spokojenost,“ dodal.
Tento zápas rozhodl o tom, že Liberec bude hrát semifinále play off a Slavia Havířov skončí jako nováček na osmém místě extraligy, což je určitě velký úspěch havířovského volejbalu.

Rozhodčí: Antušák a Pecháček, čas: 101 minut, diváci: 350, konečný stav série: 0:3.


Havířov: Duda, Svoboda, Kotas, Katona, Plichta, Široký, libero Dohnal, střídali: Neusser, Zvolánek, Kadlc, Kramár. Trenér: Ivan Pelikán.