Resumé z posledního kola ČEZ ligy, které proběhlo právě v Sokolově, je stručné: Bohumín neobhájil. S velkou smůlou ovšem. Poosmnácté se tak stal mistrem republiky Baník Sokolov, který se naposledy radoval v roce 2009.

Po loňském čtvrtém místě se na bronzovou příčku posunul havířovský Baník. Naopak Ostrava spadla ze druhého místa na čtvrté a v posledním třetím kole obsadila až poslední místo. Nováček soutěže Bohemians Praha se v soutěži udržel i pro příští sezonu.

Konečné druhé místo SKV Bonatrans Bohumín má objektivní příčiny. „Sokolovu gratulujeme k vítězství, ale je třeba říct, že nás letos postihla taková kupa zranění, že jsme na lepší než druhé místo pomýšlet asi nemohli," uznal předseda bohumínského vzpírání Petr Tepliček.

Bohumínskému týmu vypadli tři stabilní borci. Vzhledem k tomu, že družstvo tvoří šest lidí, byla ztráta tři vzpěračů pro Bohumín fatální. „Dokonce jsme museli nasadit mladého Tomáše Mirgu, kterému je teprve patnáct. Je to sice talent, ale ještě čtyři pět let potřebuje vzpírat, aby mohl naskočit do mužského týmu jako plnohodnotný člen," poukázal na velké rozdíly Tepliček.

Nejvíc asi týmu scházel Jan Gospoš, který má problémy s šlachami v rameni i s chrupavkou. „Je v supertěžké váze a v prvním ani třetím kole nestartoval. Když jsme ho přemluvili aspoň k účasti ve druhém kole, tak jsme ho vyhráli. Honza i se zraněním přispěl k většímu bodovému zisku, ale ve třetím kole v Sokolově už nastoupit nemohl," přiblížil Tepliček.

Ne zcela doléčený vzpíral Jiří Gasior. Obvykle dává téměř 190 kilo, tentokrát se musel spokojit se 165 kily. Jeho bratr Jaromír zase rok netrénoval kvůli zranění. Chyběly také body Petra Sedláčka. „I Péťa je zraněný a nemohl odvést maximum. Vzpíral na nějakých čtyřicet procent. Obvykle dělá i 350 bodů, teď to byly tři stovky, takže v součtu nám hromada bodů chyběla, což zapříčinilo naše konečné druhé místo," vysvětlil předseda Bonatransu.

Sestava Bonatransu: Dominik Seibert, Jaromír Gasior, Petr Sedláček, Jiří Gasior, Petr Petrov, Radoslav Tatarčík.

A co Havířov? „My jsme naopak spokojení. V posledním kole jsme bojovali s Ostravou o bronz a chlapi příkladně mákli," připomněl manažer havířovského klubu Dalibor Klimša situaci před posledním ligovým podnikem, kdy měly Havířov s Ostravou shodný počet bodů. Bitvu nervů zvládali od počátku lépe havířovští silní muži. Velmi dobře se připravili a po loňských bramborách se těší z medaile.

„Také nás těší, že jsme v tomto kole porazili i celkově druhý Bohumín. Vítězný Sokolov dominoval, ale náš tým prokázal kvality a snad i perspektivu," přál by si Klimša do dalších let.

Havířov se oproti loňsku zlepšil a skončil třetí.Zdroj: Karel Prohl

Jménem výkonného výboru klubu poděkoval vzpěračům za dobrý přístup k tréninku i samotným závodům. „Na začátku sezony jsme hovořili o medaili, jelikož považujeme loňské čtvrté místo za nepříliš dobrý výsledek. To se povedlo, takže letošní ročník bereme už jako úspěšný," ujistil, přestože v minulosti sbíral Havířov zlata jako na běžícím páse a jiná příčka než ta první jej prakticky nezajímala.

„Je pravda, že jsme kdysi byli zvyklí sbírat tituly, ale doba se mění a naše ekonomické možnosti také. Aktuálně nejsme schopni takovou kvalitu jako v minulých letech udržet," přiznal reálné havířovské vyhlídky Klimša.

Sestava Baníku: Silvestr Khek, Patrik Krywult, Tomáš Kejík, Michal Mička, Libor Wälzer, Ondrej Kružel.

Pořadí vzpěračské ligy: 1. Baník Sokolov 29, 2. Bonatrans Bohumín 27, 3. Baník Havířov 24, 4. Sokol Moravská Ostrava 20, 5. Bohemians Praha 19, 6. TJ Holešov 16.

TOP 12 v listopadu
Muži se teď soustředí na jiný vrchol domácí scény. Tím bude nejznámější soutěž v Česku, soutěž pro nejlepší vzpěrače ligy, a to 26. ročník TOP 12, která proběhne jako obvykle v Havířově. Letos v termínu 26. listopadu od 15.30 hodin.

Do vzpěračské haly Milana Romana zavítají opravdoví siláci včetně českého olympionika Jiřího Orsága, který skončil na Hrách v Riu na osmém místě. „To bude asi největší tahák, ale nerad bych zapomněl na Ondru Kružela, který je také v supertěžké váze a i on v Riu startoval, akorát v barvách Slovenska. Obsadil tam 22. místo. Je to závodník našeho klubu a věřím, že i naši kluci se poperou v silné konkurenci o medaile," přibližuje Dalibor Klimša.

Fanoušci vzpírání se mohou těšit na několik českých reprezentantů, účastníků mistrovství světa. „Proto bychom byli rádi, kdyby si k nám našli cestu. Myslím, že v letošním ročníku se bude zvedat hodně nad 200 kilo," zve Klimša diváky do Havířova.