Volná místa jsou i pro lékaře-specialisty, montážní dělníky, kuchaře, číšníky nebo pokladní. Ke konci května bylo na Karvinsku asi 900 volných pracovních míst, cca o 50 více než v předchozím měsíci, ale o 124 méně než v loni v květnu.

Také absolutní čísla stavu nezaměstnanosti říkají, že lidí evidovaných jako uchazeči o zaměstnání je o 156 méně než v dubnu a o 573 méně než před rokem. K 31. květnu je to 19 579 uchazečů. „Květnový stav je druhý nejnižší od roku 1999," uvedl ředitel Úřadu práce Karviná Radek Foldyna.

Podle něj se v průběhu května nezměnil trend předchozích měsíců a stav uchazečů o zaměstnání opět klesl. „Poklesy už ale nejsou tak výrazné jako v předchozích letech," doplnil Foldyna. Pozitivní je, že se opět mírně zvýšila poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle. Nejvíce jsou žádáni prodejci po telefonu, lidé k obráběcím strojům, montážní dělníci a operátoři telefonních panelů.

V meziročním srovnání jsou na tom nejhůře oblasti Orlovska a Karvinska, kde se nezaměstnanost zvýšila o 0,61, resp. 0,16 procenta. Naopak pokles o téměř půl procenta statistiky zaznamenaly v oblasti Havířovska.

Míra nezaměstnanosti byla v květnu na Karvinsku 13,47 procenta. Snížení v meziročním srovnání je zanedbatelné 0,04 procenta.