Před dokončením na například velký administrativní komplex Nová Karolina Park s téměř pětadvaceti tisíci metry čtverečními. Do toho konkurenční stavby Orchard Ostrava a Nordica, které jsou pronajaty z osmdesáti, respektive padesáti procent.

„Situace u kancelářského domu Orchard se navíc zhorší přestěhováním společnosti Tieto do Tieto Towers. U Nordiky se očekává rozšíření stávajícího nájemce, firmy Okin. Další konkurence navíc vyroste v Nádražní ulici, kde RPG rekonstruuje velkou budovu, která se uvolnila po logistické firmě AWT," vyjmenovává Daniel Říman, ředitel realitní kanceláře Sting, s tím, že v Ostravě i přesto převažují spíše menší kanceláře ve starších administrativních budovách a bývalých bytových či hotelových domech. Tam si totiž mohou zájemci pronajmout kancelář už od dvaceti metrů čtverečních.

„U starších prostor je dnes cena kolem tisíce korun za metr čtvereční na rok bez DPH a služeb. U novostaveb administrativních budov je cena zhruba třikrát vyšší. Minimální výměra kanceláře navíc musí být nad sto padesát metrů čtverečních," vysvětluje Říman. Dodává, že novým trendem jsou také vyšší nároky zájemců o pronájem.

„Standardem je klimatizace, datové rozvody, vyhrazené parkování, zabezpečení a nonstop recepce. Nájemci se také daleko více než dříve zajímají o energetické nároky budovy, které představují podstatnou část nákladů," doplnil ředitel ostravské pobočky realitní kanceláře.

Kancelář doma

Poslední dobou se rozmáhá fenomén home office (z angličtiny kancelář doma). V praxi to funguje tak, že si nájemce pronajme jen jednu místnost, ve které se bude moci scházet s klienty, a na dané adrese bude mít také sídlo firmy.

„Podle prestiže adresy pak platí zhruba osm set až tři tisíce korun měsíčně s tím, že mu na ni chodí pošta. Nájemce pak pracuje z domova. Tento druh kanceláří zažívá v poslední době boom a často sídlí v kancelářských budovách vedle jiných firem," říká Karel Tomek z HomeSweetHome reality. I tento trend se podle něj podílí na faktu, že zájem o kanceláře ať už rozsáhlé ve velkých komplexech, nebo o ty malé ve starších budovách dlouhodobě klesá.