Autorem baterie, která dokáže pojmout mnohonásobně více než současné nejmodernější akumulační články, je Jan Procházka z Prahy. Jeho vynález by podle expertů mohl sny průmyslníků o baterii, která by uspíšila masové rozšíření elektromobilů a umožnila efektivní ukládání energie z větrných či slunečních elektráren, naplnit lépe než veškerá konkurence.

„Naším záměrem je vybudovat technologické centrum, kde bychom na základě patentu vyvíjeli linky na výrobu nejrůznějších typů baterií klasické do aut, pro elektromobily, pro rodinné domy a další typy," prozradil jeden z majitelů firmy, Vladimír Jirka.

Rozvoj této investice chce finančně podpořit čínský investor, který je připraven utratit až 2,7 miliardy korun.

„Hledáme po celé Evropě výjimečné projekty, do kterých bychom rádi investovali. S baterií pana Procházky jsme se seznámili loni na podzim. Jsme přesvědčeni, že tato technologie by mohla znamenat revoluci v energetice," řekl Hospodářským novinám čínský miliardář Chu Jüan-pin, který byl minulý týden v Česku se svým expertním týmem.

Zájem je po celém světě

Číňané už za 49procentní podíl ve firmě složili nevratnou zálohu ve výši pět milionů eur.

„Firma si v naší průmyslové zóně zablokovala 6000 metrů čtverečních pozemků, na nich měla první hala vyrůst ještě letos, nejpozději příští rok," řekl Deníku starosta Horní Suché Jan Lipner.

Technologické linky, které se mají v Horní Suché vyrábět, chce firma prodávat. Zájemce prý má v Německu, na Slovensku, v Chile, Rusku a také v Číně, kde je prý už nyní poptávka po stovce takových linek. Veškeré poplatky z licencí půjdou do Česka.

U klíčového objevu vědce Jana Procházky stál, i když poněkud vpovzdáli, karvinský podnikatel Radomír Prus. Ten se teprve nedávno vrátil ze Seychelských ostrovů, kde nedobrovolně žil tři roky poté, co byl obviněn ze spoluúčasti na podvodech a úvěrových podvodech spá-chaných před 10 lety. Po zrušení mezinárodního zatykače na svoji osobu se vrátil, však veškerou vinu odmítá a tvrdí, že se očistí. Případ řeší ostravský krajský soud.