Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast i Velkopopovický Kozel za všechna tato piva si Češi od října připlatí.

Zdraží o 3,1 procenta, což znamená o 40 haléřů na půl litru. Dobrá zpráva je, že to poznají jen ti, kteří si je kupují v lahvích nebo plechovkách.

Cenu točeného Plzeňský Prazdroj měnit nebude, aby nepřitížil restauracím a hospodám, kterým přineslo změny zavedení EET a start protikuřáckého zákona. „Vnímáme silně zátěž na majitele a provozovatele, a snažíme se jim pomoci i naší cenovou politikou,“ řekla mluvčí plzeňského pivovaru Jitka Němečková.

Billboardy s karikaturou Zdeňka Bakaly se objevily na řadě míst Moravskoslezského kraje.
Bakala je zpátky! Billboardy upozorňují na tunelování "bakalování"

Žádné ze svých piv nezdražuje společnost Pivovary Staropramen, do které patří pivovar Ostravar. Deníku to potvrdil mluvčí společnosti Pavel Barvík. „V tuto chvíli nezdražujeme žádné z našich piv. Vývoj cen do budoucna z konkurenčních důvodů nekomentujeme,“ uvedl Pavel Barvík.

Reakce hospodských je veskrze pozitivní. „V dnešní době to považuji za doopravdy férový a vstřícný krok,“ říká majitel restaurace U Rady z centra Ostravy Marián Bavlšík. Upozorňuje ale také na to, že cenu piva si určuje každý podnikatel sám. „Osobně do konce roku o zdražení plzeňského piva neuvažuji,“ řekl Bavlšík.

Zmíněné novinky se na tržbách restaurace U Rady neprojevily. „Jsme nekuřácký podnik už od poloviny roku 2015, tržby nám zatím nijak výrazně neklesly ani kvůli EET,“ dodal Bavlšík.

Plzeň
Lidé na stěhování do Plzně slyší, primátor Ostravy je naštvaný

Protikuřácký zákon platí tři měsíce, EET v hospodách funguje o šest měsíců déle. Mluvčí plzeňského pivovaru ale předpovídá, že jejich dopady se teprve projeví. „Na celkové vyhodnocení je ještě brzo. Vliv mělo i velmi teplé a dlouhé léto, které mohlo dopad oddálit,“ dodává Jitka Němečková.

S jejím názorem souhlasí i majitelé restaurací, kteří byli nuceni zrušit kouření po zavedení zákona.

Jedním z nich je i Štefan Kmošek, majitel Restaurace Tesarčík v Karviné. „Pokud jde o kouření, rapidní úbytek hostů nepozorujeme, to se uvidí v zimních měsících. Letos bylo pěkné léto a fungovaly zahrádky, takže lidi kouřili venku. Uvidíme, jak to bude v zimě,“ souhlasí Štefan Kmošek.

Našli fintu? V Ostravě vznikla originální kuřárna

Byť se zvýšení cen Plzeňského Prazdroje dotkne lahvového a plechovkového piva, hospody, kde se „Plzeň“ čepuje, zůstávají ve střehu. Příkladem je třeba opavská restaurace U Bílého koníčka na Dolním náměstí.

„Samozřejmě cenu piva pečlivě sledujeme,“ přiznává provozovatel tradičního podniku v centru Opavy Luděk Kyjovský, který si pochvaluje zavedení protikuřáckého zákona.

V Ostravě-Heřmanicích si partička nadšenců vaří své vlastní pivo.
Partička z Heřmanic si plní sen, vaří si své vlastní pivo!

„Líbí se mi, že se srovnalo podnikatelské prostředí. Všichni jsou na stejné startovní lajně, nemám s tím problém. Pro nás to mělo několik pozitiv. Našli si k nám cestu noví zákazníci, kteří k nám předtím nechtěli chodit kvůli tomu, že to u nás bylo začouzené. Kuřákům nedělá problém si odskočit na cigaretu ven. Zlepšila se i čistota prostředí a personál pracuje ve zdravějších podmínkách,“ uvedl Kyjovský.

Podobně mluvil i k EET. „Pro někoho, kdo podniká tak, jak by měl, to není žádné omezení. S elektronickou evidencí tržeb tedy nemáme žádný problém. U nás jsme fungovali s účtenkami ještě předtím, než se zavedly plošně, takže se nás to nijak nedotklo,“ dodal Kyjovský.

Ilustrační foto
Plán lanovky na Čantoryji se pomalu rozjíždí