Co to znamená? Jde o auta, která jsou v Centrálním registru vozidel pouze odhlášena předchozím majitelem a majitel nový už pak registraci neřešil.

„Například v Karviné se toto týká 4158 aut, což je poměrně hodně. Domníváme se ale, že zhruba čtvrtina těch aut už prostě neexistuje, že jsou sešrotovaná a že to jen majitelé opomněli formálně dořešit," uvedla k problému mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Zanikne vaše auto?

Změna zákona o provozu na pozemních komunikacích je neoblomná. Pokud patříte mezi takové motoristy a chcete vůz nadále využívat, musíte do 30. června letošního roku podat na úřad ve vaší obci žádost o zápis změny vlastníka. V opačném případě opravdu končíte.

„Pokud žádost nepodáte, vozidlo administrativně zanikne a už nikdy nepůjde přihlásit," varuje referentka evidence vozidel městského úřadu v Českém Těšíně Iveta Mikušová.

Nedokončená registrace se v praxi často dělala například při koupi starších aut, kde se noví majitelé chtěli vyhnout takzvané ekologické dani. Některé takové vozy byly využívány pro kriminální činnost. Jak již bylo řečeno, spadají zde ale také auta, která už dávno nejezdí, mnohá z nich zabírají zbytečně místo na parkovištích a města marně hledají jejich majitele. S tím je nyní konec.

Na poslední chvíli

Všechna města nyní řeší stejnou obavu. Český člověk nechá daná jednání jako vždy na poslední chvíli. Koncem června pak úřady ve městech zavalí stovky žádostí o převod.

Jenže mnozí z těchto opozdilců mohou mít také smůlu. Pracovní doba úřadů není nafukovací a noční ani jiné přesčasy tamní pracovníci kvůli liknavosti lidí opravdu dělat nebudou. Co dál? Mnozí z opozdilců tak zkrátka svou registraci vůbec nestihnou!

Další údaje? Například v Havířově se to týká přibližně pěti a půl tisíce aut. V registračním obvodě pro Český Těšín a Chotěbuz je to více než 1 400 vozidel.

Ministerstvo dopravy proto také představilo novou aplikaci www.dokonceteregistraci.cz, kde si každý může ověřit, zda se problém netýká také jeho.

„Touto novelou došlo k odstranění nedostatků, které umožňovaly zneužívat či obcházet povinnosti při zápisu vlastníka nebo provozovatele vozidla. Snahou je také vyčistit systém od vozidel s nedokončenou registrací a odstranit prostor pro obcházení ekologické likvidace vozidla i kriminalitu spojenou s nelegálními machinacemi s vozidly," vysvětluje Zdeněk Neusar z tamního tiskového odboru.

Pokud může Deník radit, jestli se vás tento problém týká, řešte ho co nejdříve. K žádosti budete potřebovat: občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti, doklady k vozidlu (technický průkaz a osvědčení o registraci vozidla), doklad o pojištění (zelená karta), protokol o evidenční kontrole vozidla ze stanice STK ne starší 14 dní a doklad o platné technické prohlídce.