Podle informací agentury CzechInvest se podařilo za první pololetí letošního roku zprostředkovat v Moravskoslezském kraji 19 investičních projektů za téměř 13 miliard korun, které by do budoucna mohly vytvořit 2721 nových pracovních míst.

„Na Karvinsko zamířilo pět z těchto projektů o souhrnné hodnotě 3,67 miliardy korun a počtu 419 nových pracovních míst," prozradila Deníku Petra Menclová, vedoucí Oddělení komunikace agentury CzechInvest.

Jak se Deníku už dříve podařilo zjistit, aktuálně zvažuje možnosti dalšího rozvoje v České republice švédská společnost Mölnlycke Health Care (MHC), jejíž provoz funguje od roku 2002 v karvinské průmyslové zóně Nové Pole. Havířovští radní před pár dny schválili této firmě žádost o prodej pozemků v Industrial parku Dukla (IP Dukla), který město společně se společností Asental Land vybudovalo v areálu bývalé šachty.

„Investor sice bude stavět na pozemcích společnosti Asental Land, ale jeho projekt částečně zasahuje i na pozemky, které vlastní město. Proto nás požádal o prodej. Rada s tím souhlasila, ale ještě musí souhlasit zastupitelstvo. Souhlas s prodejem bude samozřejmě podmíněn skutečnou výstavbou objektu," vysvětlil ekonomický náměstek primátora Eduard Heczko s dodatkem, že firma MHC je momentálně jediný zájemce o pozemky v Industrial parku Dukla.

Záměry expandovat a postavit další výrobní prostory potvrdil i Emmanuel Chilaud, generální ředitel pobočky Mölnlycke Health Care v Karviné.

„Poptávka po našich pokročilých chirurgických řešeních z Karviné stabilně roste. Proto nám dává smysl uvažovat o dalších možnostech našeho budoucího rozvoje na českém trhu. V současnosti zvažujeme několik lokalit v rámci České republiky a jak Karviná, tak Havířov jsou mezi nimi. V tuto chvíli je nicméně předčasné spekulovat o konkrétní lokalitě. Předpokládáme, že finální rozhodnutí padne do konce letošního roku," uvedl Chilaud.

Zmíněná společnost však není jediná, která chce v blízké budoucnosti na Karvinsku investovat. Prostředky na svůj rozvoj a nová pracovní místa získaly od CzechInvestu také společnosti Bonatrans Group, Viadrus, Donghee Czech a Findr. Dohromady s MHC by tak měly nově práci najít přes čtyři stovky lidí.