Ne nadarmo se výrobci lihovin obávali, že tisk a distribuce kolků bude trvat příliš dlouho. Jejich noční můra se teď vyplnila. O kolky je od ukončení prohibice pochopitelně obrovský zájem, ale Státní tiskárna cenin, která je vyrábí, lidově řečeno nestíhá. Někteří výrobci se přesto domnívají, že velkovýrobny jsou před menšími upřednostňovány.

„Výrobu, kterou jsme zastavili v den vyhlášení prohibice, jsme doposud neobnovili, protože stále čekáme na nové kolky, o které jsme již před nějakým časem požádali. Jsme tak maximálně znevýhodněni oproti velkým výrobcům, kteří už kolky obdrželi," řekl Deníku Jiří Gabrhelík, jednatel společnosti Nela Drinks, která vyrábí likéry a lihoviny v Dolním Žukově nedaleko Českého Těšína.

Podle něj je tam výroba stále na nule a všech sedmnáct zaměstnanců sedí už tři týdny doma za 60 procent platu. „Výrobu bychom snad mohli obnovit koncem příštího týdne. Škody nám tím samozřejmě vznikly nemalé, proto zvažujeme podání žaloby na stát. Podle nás totiž stát neměl zastavit výrobu kvalitního alkoholu, ale měl vyčlenit a zastavit prodej rizikových lihovin. Ostatní likérky mohl nechat běžet," tvrdí Jiří Gabrhelík.

Dodal, že bez ohledu na metylalkoholovou kauzu se firma stále snaží své etikety obměňovat a opatřovat specifickými prvky, aby byly hůře napodobitelné. Některé si proto nechává tisknout i v zahraničí. „Je vidět, že se nám to daří, neboť naše etikety mezi falešnými etiketami, které se objevily na pančovaném alkoholu, nebyly," řekl jednatel Nela Drinks.

Žádné výhody pro velké firmy

Mluvčí Generálního ředitelství cel a Celního ředitelství Praha Martina Kaňková odmítla, že tiskárna kolků a cenin upřednostňovala velké výrobny při distribuci nových kolků.

„Víme, že menší výrobci lihovin si připadají oproti velkým výrobcům znevýhodněni, nicméně skutečnost je taková, že velkovýrobci nejsou nijak upřednostňováni a rozhoduje pouze pořadí, v jakém si výrobci podali žádost o vydání požadovaného množství kolků. Státní tiskárna cenin má bohužel také nějaký limit, který nelze překračovat," řekla Deníku Martina Kaňková.

Do karvinské likérky North Spirit sice nové kolky také ještě nedorazily, jednatel a spolumajitel této firmy Dominik Poláčik si však nemyslí, že by byli velkovýrobci lihovin při distribuci kolků upřednostňováni.

„S objednáním kolků jsem vyčkával na vyjádření ministerstva, protože jsem nevěděl, zda se budou muset už vyrobené láhve překolkovat. Nové kolky jsem tak objednal až teď v pondělí a je mi jasné, že nebudou hotové ze dne na den," řekl Dominik Poláčik.

Také jeho zaměstnanci jsou již nějakou dobu na povinné dovolené a výroba stojí. „My, co jsme zůstali, děláme rodné listy o původu lihu, což je nemalá administrativní zátěž. Až kolky dorazí, tak láhve pod dohledem celníku překolkujeme a pak už snad výrobu opět rozjedeme," uzavřel spolumajitel North Spirit.