Jak Deníku prozradili zástupci jednotlivých nemocnic v okrese, někde ztráta z poplatků za hospitalizaci překročí deset milionů korun. To je třeba případ nemocnice v Havířově, která vyčíslila ztrátu právě na deset milionů korun. Karvinská (v Ráji), včetně své orlovské části, musí oželet 12 milionů korun.

„Regulační poplatky celkově, tedy i ty, které se platí v ambulancích, tvoří tři procenta příjmů nemocnice. Samozřejmě že nás to nepoloží, ale ty peníze budou chybět," řekl ekonomický náměstek nemocnic v Karviné, Orlové i Havířově Jiří Matěj. Všechny tři provozuje kraj.

Ředitel Bohumínské městské nemocnice Vojtěch Balcárek prozradil, že jeho zařízení takto přijde o čtyři a půl milionu korun. „Za podobnou částku bychom mohli například koupit nový moderní skiaskopicko-skiagrafický komplet na naše RDG oddělení, který bychom nutně potřebovali," posteskl si.

Krajské, městské i soukromé nemocnice s výpadkem samozřejmě při tvorbě rozpočtu na letošní rok počítaly, ale přesto… „V našem případě to bude dělat víc než tři miliony korun za rok. Je to částka velká, navíc umocněná celkovým snížením příjmu v důsledku restriktivní vyhlášky v loňském roce a stejně tak špatné vyhlášky na rok letošní," postěžoval si ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal.

O podobnou částku přijde i Nemocnice Český Těšín, která je součástí sítě zdravotnických zařízení Agel. „Vzhledem k velikosti nemocnice jde o významnou část jejího příjmu. Finanční prostředky vybrané z těchto poplatků jsme mohli využít k nákupu nového vybavení, například nových lůžek, matrací nebo rehabilitačních pomůcek pro pacienty, ale i jiného vybavení," vysvětlila mluvčí společnosti Agel Hana Szotkowská.

Podle ní zatím není znám žádný mechanismus, který by tento výpadek finančních příjmů kompenzoval.

„Faktem však je, že v době, kdy se obecně regulační poplatky a poplatky za hospitalizaci zaváděly, snížily zdravotní pojišťovny nemocnicím adekvátně platby právě s ohledem na zavedení těchto poplatků, neboť se staly regulérním příjmem nemocnic. Proto bychom očekávali, že teď, když se tyto poplatky zrušily a vše nasvědčuje tomu, že znovu zavedeny nebudou, zdravotní pojišťovny platby opět navýší, protože tyto prostředky budou nemocnicím chybět," dodala mluvčí Agelu.