Vedení OKD nyní hledá strategického investora, který by zajistil další provoz dolů a také jejich postupný útlum. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pondělí řekl, že předloží vládě návrh jak spravovat černouhelnou společnost OKD v případě, že se investor do konce února neobjeví.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek minulý týden řekl, že vládě navrhne, aby OKD za korunu koupil státní podnik Diamo. Babiš chtěl podle něj konkurovat tomuto návrhu a svěřit OKD státnímu podniku Prisko. To Babiš ale nepotvrdil.
V Prisku vykonává akcionářská práva ministerstvo financí, v Diamu ministerstvo průmyslu. Stát loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun.

"V zásadě neřešíme, jestli to bude pod Diamem, nebo to bude pod Priskem. Podstatné je, aby to bylo pod státem. Dlouhodobě tvrdíme, že jedině pod státem to bude možné. A bude to mít dva efekty: stát si pohlídá celý chod OKD, postupný útlum, celý provoz i těžbu a také si pohlídá veškeré finance," řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Tato varianta by podle něj stála daňové poplatníky nejméně.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský i insolvenční správce Lee Louda dnes řekli, že probíhající proces výběru strategického partnera nemohou komentovat. "Domluvili jsme se, že nebudeme komentovat ani co se týká počtu zájemců, ani co se týká jmen. Není to takticky dobré, ani obvyklé, že by se u výběrového řízení detaily prozrazovaly předem," řekl Louda. Podle informací z konce roku se přihlásilo okolo deseti zájemců z Česka i zahraničí.

V OKD se dál těží. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11.000 lidí. Firma OKD požádala na konci minulého roku vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov, v němž se na konci března chystá ukončit těžbu. Chtěla až 723 milionů korun na odstupné propouštěným zaměstnancům a technickou likvidaci dolu. Poskytnutí dalších peněz firmě odmítl Babiš. Mládek tehdy uvedl, že nevidí důvod dávat OKD peníze, dokud ho nevlastní Diamo.