Na dotaz novinářů pak dodal, že OKD se v současnosti daří těžit a prodávat uhlí nad plánované limity. Od ledna navíc prodala ze skládek 450 tisíc tun uhlí. „Daří se nám překračovat plán v těžbě i v prodeji uhlí," řekl Hadrava s tím, že ba začátku roku měla OKD na skládkách uloženo 800 tisíc tun uhlí.

I díky dobrým prodejům uhlí se vedení firmy podle něj podařilo stabilizovat finanční toky. A to přesto, že důlní firmě nikdo externí nepomáhá. Kolik uhlí si vykopeme a prodáme, tak tolik peněz máme," řekl Hadrava a dodal, že management udělá vše pro to, aby firma měla dost peněz na červnové výplaty.

Podle Hadravy by květnový provoz OKD neměl být ztrátový. „Troufám si říct, že za květen můžeme být na nule. Je to dané i tím, že situace je velmi mimořádná. Z finančního hlediska se řeší jenom platby nutné pro bezpečnost a provoz. Nechci z toho proto dělat závěry, že květen je mustr, který bude fungovat v průběhu celého roku," dodal provozní ředitel OKD.

Firma je od 9. května v insolvenci, dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard korun a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Nad firmou převzal kontrolu insolvenční správce a ustaven už byl i prozatímní věřitelský výbor, jehož členy jsou dopravní firma AWT, zdravotní pojišťovna RBP a český stát. Management pracuje na reorganizačním plánu, který přeloží 10. srpna, kdy se sejde kompletní věřitelský výbor a rozhodne se, zda bude souhlasit s reorganizací nebo firmu pošle do konkurzu.