VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace v centru Ostravy šokovala hygieniky. V kuchyni pobíhali potkani, všude se povalovaly zbytky jídel

OSTRAVA - Tlusté nánosy mastné špíny na podlaze i na pracovních stolech, oprýskané zdi, všudypřítomná plíseň, povalující se zbytky jídel, na nichž si pochutnávali hned dva potkani. Tak to ještě nedávno vypadalo v jedné velmi navštěvované restauraci v centru Ostravy.

25.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Grzegorz Klatka

Hygienici, kteří nechtějí zveřejnit její název, ji proto při jedné ze svých náhodných kontrol okamžitě zavřeli. Majitel vyfasoval pokutu pohybující se v řádu desítek tisíc korun. Po přečtení těchto řádků však ani zmíněné sankce návštěvníka neuchrání před pocity hnusu. Přestože redakce zjistila, o kterou restauraci se jedná, vzhledem k právním skutečnostem zatím její jméno zveřejňovat nebude. Majitel navíc slíbil, že vše uvede do pořádku.

„Když si představím, kam jsem chodila pravidelně obědvat, je mi špatně. Přitom mi tam vždycky chutnalo, jídlo nebylo drahé, takže jsem chodila právě tam,“ svěřila se otřesená Magdaléna L. z Ostravy, která pracuje nedaleko odtud. „Problém je v tom, že spotřebitelé, kteří restaurace navštěvují, do zákulisí nevidí. Mohou se tedy domnívat, že je tam vše v pořádku. I proto by si měli všímat čistoty ubrusů, oblečení personálu a podobně,“ reagovala na tuto otřesnou skutečnost vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS MSK) v Ostravě Renata Brablcová s tím, že tento případ není rozhodně ojedinělý.

„Pokud návštěvníci restauračních zařízení narazí na podobné nešvary včetně zapáchajícího jídla, měli by ho okamžitě reklamovat přímo na místě. Pokud u provozovatele nepochodí, měli by zavolat k sepsání protokolu policii. Když k nám totiž přijdou s pytlíkem jídla za tři dny, těžko už něco dokážeme,“ dodala Brablcová.

O tom, že mnohé výrobny a provozovny mají daleko k čistotě, svědčí i kontroly kaváren a cukráren, na které si hygienici posvítili během září. „Zaměřili jsme se především na mléčné koktejly připravované z čerstvého ovoce, mléka a zmrzliny, které jsou určeny především dětem. Ve čtyřech provozovnách jsme narazili na špinavé, namražené vitríny, špinavé lžičky nebo znečištěné lednice,“ popsala vedoucí odboru výživy KHS MSK Pavla Svrčinová.

 
25.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Karvinští fotbalisté (v bílém) prohráli ve Zlíně.
21

Fotbalisté ševcům gól nedali

Výstava králíků a drobného zvířectva v Karviné.
10

Králík, který umí luštit i slepice snášející zelená vajíčka

Tvrdé boje, krásné bubenice, sympatičtí lidé. Dračí lodě na start!

/FOTOGALERIE/ Vypětí a výkony na plno, ihned po dojetí ovšem smích, vtip a dobrá nálada. Ve Starém Bohumíně probíhají od sobotního rána závody dračích lodí a je to především skvělá zábava, barvitá podívaná a příjemná atmosféra, která tady přilákala desítky příznivců vodáctví i jejich početné fanoušky.

Podjezd pod železniční tratí bude uzavřen. Na Šumbark po objížďce

Řidiče v Havířově čekají náročné dny. Kvůli rekonstrukci podjezdu pod železniční tratí v Havířově-Šumbarku bude od pondělí 21. do čtvrtka 31. srpna uzavřen podjezd pod železnicí v úseku od ulice Železničářů po Opletalovu.

Sinice zatím plavce na přehradách neohrožují

Přes pomalu končící léto mají obě přehradní nádrže poblíž Havířova velmi kvalitní vodu vhodnou pro koupání.

Kvůli filmařům bude uzavřena část města

Část Hlavní třídy, Třeneckého ulici a parkoviště u magistrátu obsadí o víkendu v Havířově filmaři. Produkce České televize požádala město o součinnost při tvorbě filmu Dukla 61. Natáčení se neobejde bez dopravního omezení.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení