Vyplývá to z on-line mapy drobného podnikání, která poskytuje základní informace o koncentraci a rozložení podniků v jednotlivých oblastech. Vytvořili ji datoví žurnalisté Samizdat pro program T-Mobile Rozjezdy a kromě jiného má informovat i o tom, které služby v daných oblastech České republiky chybějí.

„Existuje mnoho obcí nad tisíc obyvatel, v nichž například zcela chybí kadeřník, cukrář nebo prodejna potravin," říká Tomáš Ryšavý ze společnosti T-Mobile. Naopak nejčastěji jsou podle něj zastoupení provozovatelé restaurací, kaváren nebo stánků s občerstvením, kterých je v Česku necelých 60 tisíc.

CHYBĚJÍ PEKAŘI I OPRAVÁŘI

A řada základních služeb chybí i na Karvinsku. Mezi jedny z nejvzácnějších zde patří krejčovství, která nejsou například v Havířově či v Českém Těšíně vůbec.

Nedostatkové jsou i pekárny a řeznictví, kterých jsou v celém Česku jen tři stovky. Řada lidí pak postrádá i opraváře drobných a domácích spotřebičů, stejně jako výrobce a opraváře obuvi.

„Volná místa jsou dlouhodobě především v oboru šiček. Obecně platí, že o tuto pozici není ze strany uchazečů o zaměstnání zájem i z důvodu nižšího mzdového ohodnocení. Část uchazeček, které dříve v oboru pracovaly či jsou v oboru vyučeny, navíc již ze zdravotních důvodů zaměstnání vykonávat nemohou," uvedl ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Karviné Dalibor Závacký.

Na stadionu MFK si mohou držitelé permanentek rezervovat své stávající místo na tribunách.
Začala rezervace míst pro držitele permanentek

„Švadlenky nejsou a nebudou. Už při shánění zaměstnanců jsem měla problém někoho najít. Obor se přestal vyučovat a tak, až my umřeme, už nebude nikdo, kdo by řemeslo dělal," říká pak majitelka bohumínského krejčovství Květa Schneiderová, která se řemeslu věnuje 30 let. Podle ní je o krejčovské služby stále zájem, důležitá je však šikovnost samotné švadleny.

To dokazuje i karvinský svatební salon Maanba, kde nově zahájili také úpravu oděvů. „Je to služba, kterou místní obyvatelé vítají, protože švadlenky v okolí nejsou. Přicházejí k nám i s takovými požadavky, jako jsou běžné záplaty," vysvětluje vedoucí salonu Karin Jurkovská.

I z toho důvodu se na různých místech okresu začaly objevovat nejrůznější kurzy šití, které se většinou zaměřují právě na úpravy a opravy oblečení. Samotné obory krejčí, švadlena a šička však ze škol v okrese postupně vymizely.

Ilustrační foto
Lidé poctivě třídí odpad. Města získala ocenění

„Obor Krejčí jsme na naší škole v minulosti vyučovali. S postupující demografickou krizí však uchazeči ztratili zájem a došlo k utlumení a likvidaci dílen. Stejný osud postihl tento obor a podobné řemesla na téměř všech školách v republice, ale třeba i na Slovensku a v Polsku. I vyhlášená oděvní průmyslová škola v Trenčíně městě módy je dnes už umělecká a oděvnictví zde přežívá jen okrajově," vysvětluje například ředitel Střední školy v Prostřední Suché Petr Szymeczek.