„Je toho teď opravdu strašně moc. Lidé nechávají kontroly na poslední chvíli. Mám teď kolem dvaceti objednávek denně, přitom za jeden den stihnu šest, maximálně sedm klientů, na jednoho potřebuji aspoň hodinu," říká havířovský kominík Bohuslav Kniezek.

Legislativa teď totiž velí nechat si komín zkontrolovat odborníkem minimálně jednou za rok. „Kontroly a čištění spalinové cesty jsou od letošního roku povinné ze zákona, za nedodržení této povinnosti vám dokonce hrozí i sankce. Ovšem je potřeba si uvědomit, proč služby kominíka vlastně potřebujete. Určitě ne kvůli úřadu, ale kvůli vlastní bezpečnosti," říká prezident Společenstva kominíků České republiky Jaroslav Schön.

U spotřebičů na plyn stačí jedno čištění ročně, u těch na kapalná paliva pak jedno až dvě za rok. Minimálně dvakrát až třikrát ročně by si pak komín měli nechat zkontrolovat ti, kdo topí palivy pevnými.

Podle kominíků by to ale šlo stihnout v klidu, jen vše nenechat na poslední chvíli.

„Je to teď doslova šílené. Snažíme se zákazníkům vyhovět do tří týdnů, ale tlačíme před sebou přes dvě stě objednávek. Některé firmy už dokonce objednávají až na příští rok," říká Alena Polehňová z bohumínského kominictví.

Jak tedy vše zvládnout bez dlouhého čekání a v klidu? „Lidé by si měli už na jaře rozmyslet, čím chtějí příští zimu topit a podle toho se zařídit a pozvat si kominíka, klidně i na jaře nebo v létě," radí Polehňová.