Provoz mimo jiných zahájila také velvyslankyně Švédského království v České republice J. E. Viktoria Li. (na snímku níže).

Velvyslankyně Švédska v ČR Viktoria Li. Zdroj: Deník/Libor Běčák

„Dříve tady byla šachta a těžba uhlí si v minulosti vyžádala mnoho hornických životů, včetně největší tragédie, při které v 60. letech minulého století zahynulo více než 100 havířů. Teď tady stojí naše továrna, která tisíce životů zachrání," připomněl generální ředitel provozů MHC v Karviné a Havířově Emmanuel Chilaud.

Společně s ním provoz továrny zahájili další představitelé firmy, kraje, města a přijela také velvyslankyně Švédského království v České republice J. E. Viktoria Li. „Slyšela jsem, že převážně budou v továrně pracovat ženy. Věřím, že moderní provoz umožní jejich odpovídající uplatnění na pracovním trhu," řekla.

Generální ředitel výrobních závodů Emmanuel Chilaud při zahájení stavby továrny Mölnlycke Health Care v Havířově.
Těžbu uhlí na bývalé Dukle střídá výroba zdravotnických potřeb

Stavba továrny začala na začátku loňského roku. V průmyslové zóně Dukla zabírá zhruba 24 tisíc metrů čtverečních. Výroba v těch to dnech běží v zaváděcím režimu. Jak se Deník přesvědčil už při včerejší dopolední návštěvě v provozu, zařízení se stále ladí. Počet zaměstnanců se bude postupně zvyšovat až na zhruba 300. Společně s karvinskou pobočkou by se v roce 2018 měl počet zaměstnanců přiblížit jednomu tisíci.

„Naše nová továrna v Havířově je rozšířením dosavadní výrobní kapacity, kterou máme v Karviné. Továrna v Karviné zůstane velice důležitou součástí výrobních továren ProcedurePak setů. Havířovský provoz navýší naší výrobní kapacitu o čtyři miliony ProcedurePak setů za rok, přičemž naše karvinská továrna je limitována šesti miliony setů za rok," informoval Chilaud.

Továrna Mölnlycke Health Care v Havířově v době těsně před dokončením stavby.
Zaměstnanci Mölnlycke Health Care budou mít vyšší platy

Havířovská továrna je dosud největší investicí Mölnlycke. Do provozu je uváděna, aby firma stačila pokrývat poptávku po svých výrobcích.

Mölnlycke do výstavby investovalo více než 1,8 miliardy korun: „Jedná se o největší investici ve více než sto padesátileté historii naší společnosti. V České republice a v Moravskoslezském kraji se nám daří a já věřím, že tento krok je dostatečným důkazem toho, že v kraji chceme setrvat minimálně dalších patnáct let," přibližuje rozhodnutí o investici předseda dozorčí rady Mölnlycke Gunnart Brock.

V továrně se budou vyrábět sady sterilních prostředků využívaných ve zdravotnictví, především v chirurgii. Podle požadavků zákazníků firma produkuje přibližně 19 tisíc různě kompletovaných setů. Přestože jsou v celém výrobním provoze velmi přísně hlídány hygienické podmínky a samotné linky jsou v přetlakované hale s intenzivní výměnou vzduchu, na samém konci procesu jsou všechny výrobky podrobeny sterilizaci ve speciálních boxech s plynnou směsí. Havířovské sterilizační boxy jsou největší v Evropě.

Továrna Mölnlycke v Havířově-Dolní Suché. Sterilizační bosy.Zdroj: Deník / Běčák Libor

Na počest zahájení výroby byla v sousedství hlavního vchodu do továrny vysazena švédská bříza.

Slavnostní zahájení provozu v továrně Mölnlycke v Havířově-Dolní Suché 17. 5. 2017.Zdroj: Deník / Běčák Libor

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube