O projektu Zaměstnanecká mobilita už Deník informoval. Kraj se jeho prostřednictvím snaží zabránit vylidňování aglomerace Havířov-Orlová-Karviná. Nabízí proto různé bonusy, aby se lidé nestěhovali za prací do jiných regionů republiky.

Bonusy mají různé formy a liší se podle toho, komu konkrétně mají pomoci. Někteří lidé získávají čipové karty, které jim sníží náklady na cestování do práce. Určeny jsou pro nově přistěhovalé nebo absolventy škol. Jiní získají úlevu na nájemném.

Ilustrační foto.
Za zaměstnáním do jiného města? První „Odiska“ zdarma našla majitelku

„Projekt Zaměstnanecké mobility běží už jeden měsíc. My jsme pozvali všechny největší zaměstnavatele, abychom se s nimi podělili o jejich zkušenosti za ten jeden měsíc a také, abychom jim ukázali naše zvýhodněné bydlení na dobu tří let. Ukážeme jim také konkrétní byty, které jejich zaměstnancům nabízíme,“ řekla mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz.

Své obyvatele si chtějí udržet i velké města, která každým rokem zaznamenávají citelné úbytky.

„Město Havířov má v tomto společném projektu co nabídnout. Máme volné městské byty s atraktivní výši nájemného. Máme volné kapacity v mateřských školkách i základních školách. Máme i alternativní školu. Havířov má navíc i strategickou polohu vůči ostatním městům, takže i spojení do škol nebo práce je výhodné. Jestliže nový občan dostane od kraje zadarmo Odisku na dopravu, Havířov mu nabídne řadu dalších benefitů, sportovní, kulturní a společenské vyžití,“ uvedla primátorka Havířova Jana Feberová.

Podobně hovořil i starosta Orlové Tomáš Kuča: „Já jsem o přínosu projektu přesvědčen, jinak bychom do něj ani nevstupovali. Je to něco, co se nabízí, je to první vlaštovka a věříme, že osloví spoustu lidí, kteří se do našich měst přistěhují. Orlová pořídila několik propagačních videí, abychom byli schopni nabídnout zaměstnancům velkých firem kvalitní zázemí.“

Jedním z velkých zaměstnavatelů v regionu jsou také nemocnice, které si potřebují udržet své zaměstnance. Havířovské nemocnice má zhruba 800 pracovníků. „My jsme rádi za tyto aktivity, které přispívají ke stabilizaci stávajících zaměstnanců, případně při hledání nových. Nemocnice už dříve využívala možnosti ubytování zaměstnanců v městských bytech,“ sdělil ředitel nemocnic v Havířově, Karviné a Orlové Jiří Matěj.

Nákres plánované trasy silnice I/11 skrz kruhový objezd v Havířově.
Skrz havířovský rondel nepovede most ani tunel