Novinářům to potvrdil krátce po jednání hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD). Zrušení usnesení požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle něj kabinet neměl před schvalováním informace o tom, že pozemky pro zónu má kraj vykoupit od společnosti Asental Land podnikatele Zdeňka Bakaly. To ale hejtman Novák ostře odmítl a obvinil Babiše z toho, že dostatečně nestuduje materiály předložené na vládu. „Pan ministr Babiš, stejně jako jeho kolegové, měli naprosto ucelené informace. Na základě připomínky, kterou dával úřad vlády a která byla vypořádána, bylo zcela jasně v materiálu zřetelné, kdo je vlastníkem pozemků a jaké budou nabývací tituly," řekl Miroslav Novák s tím, že důvody pro zrušení usnesení jsou malicherné a nezodpovědné vůči obyvatelům regionu.

Další lokality nejsou

Společnost Asental podle něj vlastní 4500 hektarů pozemků na Karvinsku, což jsou téměř veškeré nezastavěné plochy. Hejtman doplnil, že kraj nemohl zónu na Karvinsku umístit jinam, protože v místě neexistují další plochy, které by splňovaly takové parametry, jaké má zóna Nad Barborou.

Karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) doplnil, že město dlouhodobě hledá vhodné lokality a pozemky pro menší průmyslové zóny, které by byly servisními pro velkou strategickou zónu. „Nejsme schopni najít ucelený pozemek o velikosti 20 hektarů a více, který by odpovídal parametrům, které potřebujeme a který by nenarazil na vlastnictví Asentalu, RPG, OKD nebo nějakých firem spřízněných právě s panem Bakalou," řekl novinářům Tomáš Hanzel, který dnes ráno odeslal vládě dopis, v němž jednoznačně odmítl Babišův návrh na zrušení vládního usnesení.

Podle karvinského primátora je zóna klíčovým projektem pro rozvoj celého regionu. „Všichni víme, že těžba bude postupně klesat a ubývat a do deseti let pravděpodobně úplně skončí. Pokud průmyslová zóna Nad Barborou nevznikne, tak tady vznikne obrovský problém. Odmítám být rukojmím ve hře nějakých populistických politických hrátek," uvedl Hanzel. Dodal, že kdo odmítne průmyslovou zónu, odepisuje celý region.

Plocha pro zamýšlenou průmyslovou zónu se nachází mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou. Její rozloha je zhruba 95 hektarů, přičemž 95 procent pozemků patří společnosti Asental Land. Kraj má pozemky vykupovat za 212 korun za metr čtvereční, přičemž cena je jednotná pro všechny vlastníky, mezi nimiž je například i Slezská diakonie. Výkup pozemků má stát 227 milionů korun a kraj je bude hradit z vlastních prostředků. Celkově má vznik zóny stát zhruba 1,2 miliardy, přičemž vláda kraji v červenci přislíbila, že do zóny vloží až 750 milionů. Zóna by mohla přinést až 2000 pracovních míst. Na Karvinsku na konci června činil podíl nezaměstnaných 11,3 procenta. Babišovým návrhem na zrušení usnesení, který podpořili všichni ministři za hnutí ANO, se ve středu bude zabývat koaliční rada. (čtk)