Požár vypukl před 2. hodinou ráno. Plameny se z rohožky a bytových dveří dostaly dovnitř bytu. Oheň a kouř poškodil celý byt. Škoda bude patrně vyšší, než 150 tisíc, na které byla odhadnuta bezprostředně po uhašení požáru.

Několik osob muselo být z domu evakuováno. Přímo ze zasaženého bytu byl jeden muž ve vážném stavu a v bezvědomí převezen do ostravské nemocnice. Ve stejném bytě se nacházela ještě žena a malé dítě. Právě proti těmto nájemníkům byl žhářský útok veden.

„Hořela předsíň bytu ve druhém patře. Hasiči v dýchacích přístrojích museli do bytu vniknout po rozbití dveří, zevnitř vynesli nebo vyvedli dvě dospělé osoby a dítě. Po průzkumu okolních bytů také evakuovali dvě dospělé osoby a dítě ze zakouřeného bytu nad hořícím bytem. Všechny předali rychlé záchranné službě. Požár hasiči uhasili za 12 minut," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Čtyřleté dítě bylo převezeno pozorování do havířovské nemocnice. Nadýchalo se kouře. "Dítě bylo hospitalizováno na našem dětském oddělení. Jeho stav je stabilizovaný, není vážný," potvrdila mluvčí havířovské nemocnice Jana Zlattnerová.

Další čtyřleté dítě, které bydlí v bytě nad vyhořelou domácností, bylo převezeno rovněž po nadýchání kouřem do ostravské nemocnice. V obou případech se jedná o čtyřleté chlapce, shodou okolností se oba jmenují Patrik a narodili se ve stejný den.

„Probudilo nás to uprostřed noci. Vnuk plakal, že se dusí, že ho kouř škrábe v krku. Požár byl tak mohutný, že nám přes podlahu začal u bytových dveří hořet koberec. Dále se naštěstí nerozšířil. V bytě dole však šlo o život a je to tragédie," řekli starší manželé.

Záchranáři oživovali staršího muže, je v kritickém stavu

"Záchranáři měli v péči celkem šest obyvatel domu. Nejvážněji byl postižen jednašedesátiletý muž, který byl intoxikován zplodinami hoření a vynesen z hořícího bytu již v bezvědomí. Zasahující lékařka zjistila, že je v přímém ohrožení života, dýchání pacienta selhávalo. Posádka záchranné služby musela provést intubaci a zajistit umělou plicní ventilaci. Došlo i k selhání srdeční činnosti, takže bylo nezbytné zahájit nepřímou srdeční masáž. Zdravotníkům se podařilo za pomocí přístrojové techniky a léků obnovit činnost srdce. Pacient byl následně v kritickém stavu přepraven na urgentní příjem Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách. Pět dalších osob bylo rovněž nadýcháno zplodinami hoření, všechny ale zůstaly vědomí a po opuštění místa požáru nebyly v přímém ohrožení života. Jejich stav klasifikovali záchranáři jako lehký či středně těžký. Jednalo se o dva chlapce ve věku čtyř let a tři dospělé – ženy ve věku 33 a 70 let a muže ve věku 75 let. Posádky záchranné služby poskytly všem první odbornou pomoc a transportovaly postižené na centrální příjem nemocných havířovské nemocnice," informoval mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Nejvíce postižený pacient nebyl popálen a proto nemusel být převezen na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. V Městské nemocnici v Ostravě-Fifejdách se ho lékaři snaží zachránit pobytem v hyperbarické komoře. Ta se používá k léčbě pomocí přetlakového okysličování krve lidí přiotrávených kouřem, pacientů s embolií, nebo i potápěčů.

Policie jde po konkrétním podezřelém

„Požár byl založen zhruba kolem 2. hodiny u bytu ve druhém podlaží. Naši policisté jsou stále na místě a zajišťují stopy, zjišťují informace a snaží se odhalit pachatele. V této chvíli je případ vyšetřován pro podezření z trestného činu obecného ohrožení," řekla Deníku policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Policie také vyzvala svědky, kteří by mohli pomoci k dopadení žháře. „V případě, že dnes kolem 02:00 hodiny v městské části Podlesí, na ulici 17. listopadu, si někdo všiml podezřelé osoby nebo osob, neprodleně kontaktujte kriminální službu 974 744 338 nebo 974 744 339. Každá informace může policistům pomoci," dodala Viačková.

Pachatel stále neznámý

Policejní všetřování však nakonec ke konkrétnímu pachateli nevedlo. Když později přiotrávený muž v nemocnici zemřel, převzala vyšetřování krajská kriminálka. 

Videoreportáž k případu najdete ZDE