Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno zhruba hodinu po sobotním poledni. Do Cihelní ulice vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Karviné dvěma vozidly, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů Karviná-Hranice jedním vozidlem.

"Hořela celá kuchyně, tedy linka a vybavení, bytu ve druhém patře. Hasiči dostali oheň pod kontrolu za 12 minut, pečlivé dohašení jim zabralo půlhodinu. Dům odvětrávali pomocí přetlakového ventilátoru. Nebylo nutné evakuovat obyvatele domu. Duchapřítomný uživatel bytu se před příjezdem hasičů pokoušel hasit požár přenosným hasicím přístrojem, který měl k dispozici. Oheň se mu sice uhasit nepodařilo, nicméně zřejmě došlo k jeho utlumení až do příjezdu hasičů, neboť neopomněl zavřít dveře do kuchyně a z bytu na chodbu domu," popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. 

Jak hasit?

"Hasiči opět upozorňují na svědomité zacházení s elektrickými spotřebiči v kuchyni a na svědomitý dohled „kuchařů" při jejich používání. Pokud začne hořet rozpálený olej ve fritovacím hrnci či na pánvi, nesmí být hašen vodou, jinak hrozí nebezpečí překvapivě silného výbuchu, následného požáru a hlavně zranění všech osob v kuchyni i sousedních pokojích. Pokud je to možné, hořící fritovací hrnec či pánev opatrně, ale rychle překryjeme tak, abychom zamezili dalšímu přístupu kyslíku – pečícím plechem, dřevěným kuchyňským prkýnkem, pokličkou, mokrým hadrem či mokrou dekou. A ihned voláme na tísňovou linku 112 či 150," dodal Kůdela.