Požáry byly ohlášeny v 15 hodin v okrajové části města. Žhář zapálil hromady pneumatik, pravděpodobně, aby z nich získal ocelové výztuhy, které pak může zpeněžit ve sběrně. 

Od pneumatik začal hořet i další odpad, suchá tráva a menší stromy. K jednomu požáru přijeli dobrovolní hasiči Havířov Město, druhý uhasili havířovští profesionální hasiči. Místo museli dostatečně prolít vodou, aby se oheň znovu nerozhořel. 

Čtěte také: Jsou remízy a jiná zákoutí popelnicí pro stavební firmy?

Právě profesionální hasiči museli cestou překonat překážku v podobě uzamčené závory v Kašpárkovické ulici. Protože neměli k dispozici klíč, museli zámek přestřihnout. 

Závora byla v místě postavena právě proto, aby do lesů a prostoru bývalé havířovské skládky a uhelných odkalovacích rybníků lidé nevyváželi odpad. Její poslání se však míjí účinkem, když se do lokality dá přijet z mnoha jiných směrů. 

Zdroj: Youtube

Místo na drahou skládku do lesa

Hromad s různým odpadem je v okolí několik. Z jejich obsahu je zřejmé, že je zakládají pneuservisy, které se zbavují starých pneumatik. Velká část odpadu pochází z autoservisů, protože na skládkách jsou obaly od motorových olejů, použité filtry nebo autoskla z nákladních vozidel. Místo na skládku míří do lokality také vozidla stavebníků, kteří tam odkládají stavební suť, starý nábytek, obaly montážních pěn používaných při výměně oken a další odpad produkovaný při rekonstrukčních pracích. 

Čtěte také: Je jaro, tak honem s odpadem do přírody. Lidé a černé skládky

Černých skládek je v prostoru mezi šachtami Dukla, Lazy a František mnoho a majitel pozemků patrně nemá zájem je likvidovat. U některých by zřejmě ve spolupráci s policií mohl dohledat, kdo je založil. Obsahují stopy, které by mohly vést ke konkrétním lidem. Na jedné skládce například ležely dopisy, které psaly do věznice v Ostrově matky a partnerka jistého Jana Š. 

Zdroj: Youtube