„Pro všechny malé či velké turisty jsou připraveny komentované výstupy na Lysou horu s průvodcem. Vydejte se spolu s námi na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd v neděli 10. června. Sraz účastníků je u lanového centra Opičárna v Ostravici v 8.30 hodin," pozvala Lucie Talavašková za Beskydské informační centrum ve Frýdku-Místku.

Průvodce seznámí účastníky na celkem sedmi zastaveních s historií Lysé hory, s Ondrášem – pánem Lysé hory, s jeskyněmi na Lukšinci, s pověstmi tradujícími se o Lysé hoře, přidá také vyprávění o obětech Lysé hory a poví více o stavbách, které se nacházejí na samotném vrcholu Lysé hory.

Trasa je turisticky náročná, má převýšení 700 metrů a trvá dvě až tři hodiny dle fyzických předpokladů účastníků. „Odměnou však za náročný výstup bude za pěkného počasí překrásný výhled na Javorníky, Jeseníky, Malou Fatru i na vzdálené tatranské štíty. Netradiční výstup rozložený do krátkých zastávek s poutavým výkladem se tímto stává zejména pro fyzicky slabší turisty či malé děti jednodušší, příjemnější a pestřejší," dodala Lucie Talavašková. Zájemci se mohou hlásit do pátku 8. června do 13 hodin na tel. čísle 558 676 909 nebo na e-mailu janovska.dagmar@beskydy-info.cz. Akce se koná pouze v případě příznivého počasí, sledujte proto webové stránky www.beskydy.com.

Například se už na ni velmi těší třiašedesátiletá Eva Hradílková z Frýdku-Místku. „Opravdu uvažuji, že bych na tu Lysou horu s průvodcem šla. Zajímala by mě totiž historie této dominanty Beskyd," prozradila včera Eva Hradílková.

Naopak sedmadvacetiletého Petra Bohačíka z Frýdku-Místku túra nechává chladným. „To si raději zajdu čtyřikrát týdně do fitcentra. To mě baví mnohem více. Chození po horách opravdu moc nemusím," uzavřel Petr Bohačík.