„Loni byla návštěvnost kvůli nepříznivému počasí dlouho zcela katastrofální a výsledky zachraňoval až teplý srpen. Letos to bylo jiné a návštěvnost koupaliště byla v obou měsících téměř stejná. Jestliže se přišlo vykoupat o osm tisíc lidí více, tak s tím musíme být samozřejmě spokojení," přiblížil vedoucí provozu koupaliště Petr Šulc.

Přesto však mají provozovatelé k úplné spokojenosti daleko. Téměř všechna koupaliště jsou totiž dlouhodobě ztrátová a města jejich provoz doplácí.

A i když meteorologové předpovídají, že by v září ještě mělo přijít pár teplých dní, v Havířově se už letos nikdo nevykoupe. Uplynulou neděli totiž havířovské koupaliště pro letošek zavřelo.

„Tento krok je samozřejmě po ekonomické stránce zcela logický, protože nyní už by byl provoz značně ztrátový. Když máme otevřeno, musejí běžet na plný výkon všechny stroje, což není nejlevnější záležitost. Zaplatit se musí také obsluha a plavčíci a ztráty by rychle rostly, protože moc lidí se už vykoupat nepřijde," vysvětlil Šulc.

Skokanská věž se stala vyhledávanou atrakcí

V Havířově letos udělali radost všem skokanům. Po dlouhých letech byla opět otevřena desítka na místní skokanské věži, která je jedinou v celém kraji a jednou z mála v zemi. Jen kvůli skokům z desítky přijížděli návštěvníci ze širokého okolí a Polska. Věž ke svému soustředění využila také česká skokanská reprezentace. Více čtěte v článku: Reprezentanti už trénují na soutěž v extrémních skocích

Očekávaný zájem dal vzniknout nové tradici - soutěži ve skocích. O finále Deník informoval v článku: Nejlepším skokanem z desítky je František Adamovič

Na všechna videa z havířovského koupaliště se podívejte ZDE

Méně návštěvníků v Karviné

Také letní koupaliště v Karviné ukončilo sezonu minulou neděli. Podle jeho vedoucí Taťány Červené se sice uvažovalo, že by se ještě o něco prodloužila, ale protože předpověď počasí už zas tak vysoké teploty neslibuje, brány plovárny se už letos neotevřou.

Přestože na sklonku července byla návštěvnost oproti stejnému období předchozího roku skoro dvojnásobná, v konečném souhrnu navštívilo karvinské koupaliště méně lidí než v minulých letech. Srpnové počasí totiž dovolilo pouze třináct koupacích dnů.

„Jelikož se jedná o městské zařízení, tak je samozřejmě nějakým způsobem dotováno. My hospodaříme podle stanoveného rozpočtu. Tržby letos činily kolem 1,8 milionu korun, ale náklady byly vyšší," řekla Taťána Červená.

Dodala, že i když se lidem může zdát, že ceny jsou vysoké, s ohledem na provozní náklady koupaliště jsou nízké a přizpůsobené poměrům v našem regionu.

„Spotřeba vody je obrovská a stojí spoustu peněz, stejně tak elektrická energie. Vysoké provozní náklady si vyžadují i bazénové atrakce," vysvětlila Taťána Červená.

V Doubravě si pochvalují

Koupaliště v Doubravě letos kvůli rekonstrukci zahájilo sezonu až 9. července. Ani jediné vesnické koupaliště v regionu se letos nadprůměrné návštěvnosti netěšilo. Prodělečné ale podle provozovatele Václava Bujoka nebylo.

„Vzhledem k tomu, že letos jsme měli méně koupacích dnů než v roce 2010, což byla poslední koupací sezona před rekonstrukcí, byla i návštěvnost o něco nižší. Odhaduji ale, že provoz koupaliště nebyl ztrátový. Obec na provoz samozřejmě přispívá, zejména tedy na vodu, ale celkově bych řekl, že to letos vyšlo tak akorát," informoval Václav Bujok.

V Orlové plavci utřeli nos

Nejhůře jsou na tom v Orlové, kde letní koupaliště kvůli špatnému technickému stavu neotevřeli vůbec. Rekonstrukce je sice v plánu, kdy se ale skutečně začne opravovat, zatím není jasné.