„Věříme, že bude mnohem lepší, než byla ta minulá. V současné době se zabýváme údržbou techniky, aby bylo vše připraveno. Nejideálnější by bylo, kdybychom mohli vleky spustit v polovině prosince. Dříve by to nemělo smysl, protože naše středisko není zase až tak vysoko položené," zamyslel se Petr Mikeska ze Ski areálu Opálená ve Pstruží s tím, že ceny za vleky nechávají na stejné výši. „Zdražovat opravdu nebudeme. Celodenní jízdné a permanentky budou stát stejně. Jen uděláme mírnou změnu u bodového jízdného," plánoval Petr Mikeska.

Na zahájení sezony se už těší i ve Ski areálu Sviňorky v Morávce. „Neoptimálnější by pro nás bylo rozjet lyžování na naší sjezdovce od poloviny prosince. Největší nápor totiž zaznamenáváme během vánočních prázdnin, kdy jsou i největší tržby. Pro lyžaře máme příjemnou zprávu. Během sezony počítáme znovu s akcí, která byla velmi oblíbená. Jedná se o 1+1, kdy při zakoupení jedné celodenní jízdenky jezdí druhý zdarma," prozradil vedoucí Ski areálu Sviňorky Bohdan Volný. V provozu bude o víkendu také skibus, který bude lyžaře a jejich vybavení vozit zdarma z parkoviště až k vleku. „Budeme učit lyžovat i malé děti a to individuálně a skupinově. K dispozici bude i lanový vlek. Dvakrát týdně budeme upravovat i osmnáctikilometrový běžkařský okruh. Nabídnout můžeme dvě stopy na klasický styl, uprostřed je navíc prostor pro bruslaře," navnadil Bohdan Volný, který chtěl prozradit ještě jednu novinku. „Budeme se podílet na akci Festival sněhu, v rámci které se lidé mohou těšit na sportovní a kulturní akce," dodal Bohdan Volný.

Bukovecký areál Kempaland mění právě dnes provozovatele. Nově se o něj bude starat společnost, kterou řídí Andrzej Bielesz. A s lokalitou má velké plány.

„Pokud se to podaří, v příštím roce uvažujeme o výstavbě sedačkové lanovky," řekl včera Deníku. K letošku poznamenal: „Záleží na mrazech, ale zasněžovat budeme stoprocentně už v listopadu, klidně by to mohlo být od poloviny měsíce. Máme výhodu, že zdejší kotlina je mrazivá." Andrzej Bielesz přitom se startem lyžařské sezony nepospíchá, podle něj může přijít až za šest týdnů. „Pokud to bude 15. prosince, bude to dobré," naznačil. A dodal, že snowpark, který loni nebyl ani v provozu, hodlá nyní otevřít „ve větším měřítku" na třísetmetrovém vleku. Změny prý čekají také lyžařskou školu, v letošní nabídce nemá chybět atraktivní snowtubbing a „předělané" mají být rovněž internetové stránky Kempalandu, do něhož jezdí v průměru dvacet tisíc lidí za sezonu.

Jan Cienciala z lyžařského areálu v Řece listopadové zasněžování považuje za nereálné.

„To určitě ne. Já bych to viděl od začátku prosince, rychleji to nebude," shrnul včera s tím, že první lyžaře by rád přivítal okolo 20. prosince. Předpověď počasí sleduje i Jiří Valenta, provozovatel areálu Javorový vrch. „Se zasněžováním chceme začít nejpozději v polovině prosince," pravil. Na sezonu se chystají i v Mostech u Jablunkova. „V podstatě čekáme na to, až bude mráz," řekla Zuzana Čmielová ze společnosti Ski Beskydy.