„Jelikož jsme nejníže položený areál v regionu, jsme odkázáni hlavně na sněžná děla. Díky nim jsme mohli už zasněžit i malou sjezdovku, na které mohou děti využívat i lanový vlek. Momentálně na svazích máme přes půl metru sněhu, podmínky jsou tedy ideální," prozradil provozovatel lyžařského areálu Za domem v Malenovicích Zbyněk Žák.

Na víkendový nápor jsou připraveni také ve Ski areálu v Mostech u Jablunkova.

„Podmínky jsou u nás naprosto super. Otevřeny máme dvě sjezdovky a v provozu jsou tři vleky. Upravili jsme i dvacetikilometrovou běžeckou trať. V sobotu navíc ve spolupráci s policií pořádáme akci s názvem Bezpečně na lyže. Lyžaři budou mít příležitost nechat si policisty změřit rychlost na svahu. Ti odvážnější zájemci se pak mohou projet policejním skútrem. K vidění budou i policejní obrněná vozidla. Tato bezpečnostní akce začne v devět hodin dopoledne a potrvá do patnácté hodiny," dodal vedoucí Ski areálu v Mostech u Jablunkova Jaroslav Bojko s tím, že odhadem jejich areál během soboty a neděle navštěvuje kolem pěti set lyžařů.

Poprvé se letos roztočí také kola lyžařského vleku Přelač v Horní Lomné. „Na svahu leží padesát centimetrů přírodního sněhu, na sjezdovce ho bude o něco méně, ale lyžovat se každopádně bude," řekl Marek Francuz ze Ski Klubu Karviná.

V areálu lyžařského vleku Armáda v Dolní Lomné si celý včerejší den vyhradili na přípravu sjezdovky na víkend. Na webových stránkách hlásí 45 centimetrů sněhu.

„Změnu máme v parkování. Nově se parkuje v areálu nad hotelem Armáda, asi 250 metrů před odbočkou na bývalé parkoviště pod stanicí vleku je odbočka na Jestřabí. Po té se řidiči dostanou asi po třech stech metrech k odbočce na cestu vedoucí k parkovišti v areálu Ski-Armáda a hotelu Armáda. Cesta je značena cedulemi," řekl vlekař.

Na Severce mají třicet centimetrů přírodního sněhu, teplotu sedm stupňů pod nulou, a pokud nechcete jet autem, můžete využít skibus z Karviné, Orlové i Havířova.