Karvinský oblastní spolek ČČK každoročně oceňuje ve spolupráci s městem Karviná dárce, kteří darují krev na transfuzní stanici v Karviné-Ráji. „Není to tedy omezeno bydlištěm, ale místem, kde dárce krev daruje. Pokud dárce chodí darovat krev i jinde, ale chce být oceněn v Karviné, tak je na něm, aby doložil potvrzení o počtu odběrů z ostatních transfuzních stanic," vysvětlil referent Českého červeného kříže Radim Lederer.

Bohumín každoročně vynaloží na oceňování dárců kolem 100 tisíc korun. Podmínkou pro ocenění dárců krve je trvalý pobyt v Bohumíně a získání ocenění od ČČK za alespoň 40 bezplatných odběrů. „Na tom, kde dárce krev daruje, u Bohumíňanů nezáleží. Necháváme si zasílat seznamy našich dárců z oblastních spolků ČČK ve Frýdku-Místku, Karviné a Ostravy," informovala mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Kromě finanční odměny ve výši od 1,5 do 4,5 tisíce korun (podle počtu odběrů), ještě dárci dostávají permanentku do aquacentra spolu s ručníkem, permanentku do kina a symbolickou láhev červeného vína na podporu tvorby červených krvinek.

V Orlové probíhá oceňování dárců krve na základě podkladů ČČK Karviná a Ostrava, které město informují o dárcích. Rovněž orlovští dárci krve dostávají finanční odměnu. „Za 40 odběrů dostanou 1500 korun, za 80 odběrů 2000 korun, za 120 odběrů 2500 korun a za 160 odběrů 3000 korun," uvedla mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

Českotěšínští zvali dárce a jejich partnery na slavnostní večer do Těšínského divadla. „Nové zákonné úpravy nám ale situaci zkomplikovaly, a to nejen u dárců. Nyní musí občan napřed souhlasit se zpracováním svých osobních údajů pro tento konkrétní účel. Na stránky města a do Těšínských listů proto dáváme upozornění a předtištěný souhlas, teprve poté můžeme dárce pozvat nebo navštívit," uzavřela mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Havířovští dárci jezdí rok zadarmo v MHD

V Kulturním domě Radost ve středu odpoledne zástupci radnice, nemocnice a Českého červeného kříže poděkovali bezpříspěvkovým dárcům krve. Za 40, 80, 120, 160 a více odběrů obdrželi čipovou karta pro roční bezplatnou přepravu v autobusech MHD. „Je to od vás velmi záslužná činnost a my jsme rádi, že vám můžeme takto poděkovat. Darujete kus svého těla ve prospěch druhých a toho je třeba si vážit," řekl primátor Havířov Zdeněk Osmanczyk.

Dárci krve navštěvují transfúzní stanice zpravidla nezištně, aby svou krví, nebo jejími částmi, pomohli dalším lidem. Od státu mají úlevu na daních, od některých zaměstnavatelů dostanou proplacenou mzdu a oblastní spolek Českého červeného kříže jim za určitý počet odběrů udělí plaketu nebo kříž profesora Jánského. 

Odměnu získají je obyvatelé města

Některé radnice svým dárcům děkují navíc ještě finančním příspěvkem nebo jinou odměnou. V Havířově je to roční síťovka na MHD, v Ostravě peněžní částka ve výši tří tisíc korun. Havířovští však na rozdíl od ostatních radnic přistoupili ke spravedlivějšímu způsobu odměňování. Na odměnu nárok všichni dárci, kteří ve městě bydlí a darují krev na kterékoli transfúzní stanici. Naopak třeba v Ostravě jen ti, kteří svou krev dávají v místní stanici.

Vyprávět o tom může například J. Rucký. Bydlí v ostravských Radvanicích, ale krev daruje v Havířově, kam to má blíže. Neodmění ho však ani v Ostravě ani v Havířově.

„Bylo mi sděleno, že nemohu obdržet bezplatnou jízdenku, protože v Havířově nebydlím. Zároveň však nemohu obdržet žádné zvýhodnění za tento počet odběrů krve od města Ostravy, protože jsem krev fyzicky nedaroval v transfuzní stanici v Ostravě, ale právě v Havířově, kam to mám ze svého ostravského bydliště blíže. Nerozumím tomu. Krev je červená stejně u mne jako u ostatních, mělo by být jedno, kde ji darujeme nebo kde bydlíme, důležité je, že jsme to učinili," napsal redakci Deníku pan Rucký. Tvrdí, že rád přispívá na dobré účely a od dalšího darování krve ho neodradí ani tato záležitost, ale rád by věděl, proč se v případě dárců krve měří různými metry.