„V minulých letech jsme vyčlenili vždy osmdesát procent všech rozdělovaných prostředků na celý Moravskoslezský kraj a pětina šla do dalších regionů. Letos půjde těchto osmdesát procent jen do tří okresů, ve kterých má firma OKD a naši další dárci své aktivní provozy," vysvětlil ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Pětina financí je určena na podporu nejlepších a nejpotřebnějších projektů v dalších částech republiky. Podrobnosti nadace zveřejnila na svém webu www.nadaceokd.cz, žádosti bude přijímat do 22. února.

Grantové programy těžařské nadace umožní podpořit pestrou škálu aktivit.

„Prioritou zůstává zapojení handicapovaných lidí do společnosti, rádi ale pomůžeme také neziskovkám, které se starají o seniory, děti, společenský život nebo životní prostředí," dodal Jiří Suchánek. Nadace opět vypisuje také program Pro Evropu, který pomáhá neziskovým organizacím s financováním přípravy jejich žádostí o dotaci z fondů Evropské unie.

Podle mluvčího nadace Vladislava Sobola se dá předpokládat, že letošní rok bude pro neziskové organizace ještě ekonomicky náročnější než rok 2012.

Pokračuje snižování dotací ze státního rozpočtu, podporu výrazně omezují i mnohé firmy, jelikož ekonomika stagnuje.

„Neziskové organizace se staly přirozenou součástí našeho života. Jako nadace, do níž přispívá OKD i další významné moravskoslezské firmy, si uvědomujeme odpovědnost za region, ve kterém tyto firmy podnikají, kde žijí jejich zaměstnanci i další lidé, jejichž život provoz těchto podniků ovlivňuje," vysvětlil Jiří Suchánek.

Kromě aktuálně vyhlášených grantových výzev připravuje nadace také další aktivity. V rámci programu Srdcovka podpoří organizace, ve kterých aktivně působí zaměstnanci OKD i všech dárcovských firem nadace, prostřednictvím programu Sídliště žije pak pošle další finance na zlepšení života lidí na sídlištích.